Zonnepanelen; je hebt er vast al wel eens van gehoord en je hebt ze waarschijnlijk ook al wel eens zien liggen. De laatste jaren zie je ze steeds meer op de daken van huizen en de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal blijven stijgen. Vooral veel dertigers laten zonnepanelen zetten op hun nieuwe huis. Zij weten namelijk dat ze nog vele jaren in dat huis zullen blijven wonen en dat ze de investering dus zo goed als zeker terugverdienen. Veel mensen weten echter niet wat nou zonnepanelen zijn, hoe ze werken en waarom mensen zonnepanelen aanschaffen. In dit artikel worden een aantal belangrijke vragen omtrent zonnepanelen beantwoord.

Wat zijn zonnepanelen?

De belangrijkste vraag: wat zijn zonnepanelen? Zonnepanelen zijn rechthoekige panelen, met geïntegreerde zonnecellen. Het paneel bestaat uit twee dunne laagjes zonnecellen. Als er zonlicht op deze panelen komt, dan gaan de deeltjes tussen deze twee laagjes bewegen, waardoor er energie vrijkomt. De energie die zonnepanelen opwekken wordt gelijkstroom genoemd. Dit type stroom wordt gebruikt door bijvoorbeeld auto’s en schepen. De apparaten in je woning gebruiken echter geen gelijkstroom, maar wisselstroom.

Om ervoor te zorgen dat jij toch je opgewekte gelijkstroom kan verbruiken, heb je een omvormer nodig. De omvormer is met kabels verbonden aan de zonnepanelen. De gelijkstroom wordt zo naar de omvormer getransporteerd. De omvormer zet vervolgens deze stroom om in wisselstroom en verdeeld de energie over de apparaten in je woning.

Waarom zonnepanelen?

Er zijn twee redenen waarom mensen over het algemeen zonnepanelen aanschaffen: 1. Het is goed voor het milieu en 2. Het levert geld op.

Als eerste dragen zonnepanelen bij aan een beter milieu. Dit komt doordat zonne-energie geen schadelijke stoffen uitstoot in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Bij het winnen van fossiele brandstoffen komt namelijk CO2 vrij, wat een negatief effect heeft op bijvoorbeeld de ozonlaag. Daarnaast zijn fossiele brandstoffen ook eindig en zonne-energie niet.

Ten tweede leveren zonnepanelen geld op. Als je zonnepanelen wilt, moet je eerst natuurlijk investeren in deze aankoop. Maar ieder jaar leveren de zonnepanelen geld op, waardoor je binnen 10 jaar je investering hebt terugverdient. Aangezien zonnepanelen tot wel 30 jaar mee gaan, maak je dus 20 jaar winst op je zonnepanelen!

Wat leveren zonnepanelen op?

Eén zonnepaneel van 250 kWh levert gemiddeld 210 kWh per jaar op. Per kWh die je opwekt, krijg je € 0,23 van je energieleverancier terug. Heb je bijvoorbeeld 12 panelen op je dak, dan leveren deze gemiddeld 2520 kWh op per jaar. Je komt dan dus uit op een bedrag van € 580 per jaar. In 30 jaar heb je dus voor € 17.400 aan energie opgewekt!

Wat zijn goede zonnepanelen?

En als laatste; wat zijn nou goede zonnepanelen? Zonnepanelen die van goede kwaliteit zijn kan je herkennen aan een aantal belangrijke keurmerken:

  1. TÜV-certificaat: dit Duitse certificaat toont aan dat de zonnepanelen goed presteren, veilig zijn, veel opleveren en een lange levensduur hebben. Als zonnepanelen dit keurmerk hebben, weet je zeker dat je goed zit.
  2. CE-keurmerk: dit keurmerk is verplicht voor zonnepanelen in Europa. Dit Franse keurmerk geeft namelijk aan de zonnepanelen voldoen aan de Europese regelgeving omtrent ecologie en energie.

Mocht je dus van plan zijn vele jaren in een huis te blijven wonen is het investeren in zonnepanelen zeker een aanrader. Met een simpel sommetjes is te berekenen hoeveel jaren je in een huis moet blijven wonen om de investering terug te verdienen.

Categories: Bouw