Ziek zijn is nooit leuk, maar gebeurt het tijdens een vakantie dan is het extra vervelend. Want wat moet je nu doen, ver van huis? Naar een dokter? Je eigen dokter bellen? Of gewoon hopen dat het overgaat?

Ziek op vakantie

Een vakantie hoort fijn, zorgeloos en ontspannen te zijn, maar het kan altijd anders uitpakken dan je had gehoopt. Je kunt zelf ziek worden, of één van je reisgenoten, misschien wel je kinderen.

Een zieke hebben in het gezin is nooit fijn, ook niet als je thuis bent, maar gebeurt het als je op een locatie ver van huis bent, is het extra vervelend. Thuis weet je zeker dat je huisarts en eventueel het ziekenhuis dichtbij zijn indien nodig, maar ben je op een onbekende bestemming dan moet je dat altijd maar weer afwachten.

Net als thuis geldt dat je het best niet meteen in paniek moet raken. De meeste ziektes zijn niet ernstig, en gaan ook op vakantie vanzelf weer over. Denk bijvoorbeeld een aan verkoudheid of een buikgriep: heel naar, maar het komt over het algemeen vanzelf weer goed. Het is handig om als je op reis gaat altijd een thermometer mee te nemen, in het geval van kinderen werkt een oorthermometer vaak het makkelijkst en snelst, zodat je in ieder geval snel kunt zien of er sprake is van koorts; dit is vaak een indicatie van hoe ziek iemand is.

Mocht iemand erg ziek raken, of maar niet beter worden, dan is net als wanneer je thuis bent het advies om medische hulp in te schakelen. Is een lokale arts lastig te vinden, of is er sprake van een taalbarrière, dan kun je natuurlijk altijd even je eigen huisarts bellen voor advies. Mocht daaruit komen dat een bezoekje aan de dokter noodzakelijk is, dan kan de receptie van een hotel of camping je vaak goed helpen.

Chronisch ziek en op vakantie

Naast de mensen die ziek worden op vakantie, zijn er natuurlijk ook mensen die al ziek zijn voor hun vakantie begint. Voor chronisch zieken is een vakantie niet altijd even gemakkelijk, maar vaak gelukkig wel mogelijk.

Gebruik je medicijnen, zorg dan voor een goede medicijndoos om ook op vakantie overzicht te houden op wat je dagelijks in moet nemen. Juist omdat je uit je normale ritme bent, ligt het gevaar van een dosis vergeten op de loer. Let er ook op dat er voor bepaalde medicijnen en bepaalde landen verklaringen van artsen nodig zijn om ze mee op reis te mogen nemen. Doe hier tijdig navraag naar, zodat je eenmaal op reis niet tegen problemen aanloopt.

Categories: Reizen