zonnepanelen installeren

Met de stijgende energierekening, is het aanschaffen van zonnepanelen weer een hot topic geworden. Heb je een lager budget en wil je daarom kosten besparen op het zelf installeren van je zonnepanelen? Lees hieronder waarom je vaak beter een specialist in kunt huren om te zorgen dat je zonnepanelen op de juiste plek liggen en goed worden gemonteerd.

Garantieregeling

Denk je eenvoudig kosten te kunnen besparen door zelf aan de slag te gaan met de installatie? Denk hier dan goed over na. Bij de aanschaf en het laten plaatsen van zonnepanelen ontvang je garantie, zowel op zonnepanelen zelf als de installatie ervan. Ga je zelf aan de slag en gaat er iets kapot of worden de panelen niet goed gemonteerd, dan vervallen deze jarenlange garantieregelingen en zul je de kosten die ontstaan zijn, zelf moeten betalen. Alleen daarom is het al een goede reden om een specialist die dit werk elke dag uitvoert je zonnepanelen te laten leggen en dit niet zelf te doen.

Veiligheid

Waarschijnlijk ben je het niet gewend om dagelijks een dak op en af te klimmen en vind je het behoorlijk spannend om de zonnepanelen zelf te gaan installeren. Naast dat je de zonnepanelen op de beste posities dient te plaatsen om een optimaal rendement te halen, moet je ze ook goed monteren en vastzetten. Doe je dit niet dan kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de panelen van je dak waaien met alle gevolgen van dien. Pas dus goed op als je het dak op gaat om de zonnepanelen zelf te monteren. 

Beste rendement

Uiteraard schaf je zonnepanelen aan om een goed rendement te behalen en minder kwijt te zijn aan je reguliere energierekening. Door zelf de panelen te plaatsen terwijl je hier geen ervaring mee hebt, weet je bijna zeker dat de panelen niet optimaal geplaatst zullen worden. Als je de panelen hebt geplaatst, moet je vervolgens ook nog de juiste instellingen kiezen voor de omvormer en de schakeling van de panelen. Tot slot moet alles ook nog aangesloten worden op de meterkast, kortom; een klusje waarbij enige ervaring welkom is. 

Elektricien 

Aangezien de zonnepanelen ook aan je meterkast aangesloten moeten worden, is het fijn als je ervaring hebt met het werken in een gevaarlijke omgeving zoals een meterkast. Ga niet zomaar lukraak proberen om de panelen aan te sluiten op de meterkast als je hier geen verstand van hebt. Een elektricien doet dit werk dagelijks en heeft ook de bevoegdheid om de verzegeling van de hoofdschakelaar te doorbreken om deze daarna weer opnieuw aan te brengen. Je krijgt hier een bewijs van en de elektricien zal checken of alles naar behoren werkt.