Uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat dat Nederland tot de landen behoort met de grootste daling van de werkgelegenheid in Europa in het laatste kwartaal van 2013. Alleen Italiƫ, Cyprus en Griekenland hebben een grotere daling in Europa dan Nederland. De werkgelegenheid in Nederland is met -1,4% ten opzichte van laatste kwartaal van 2012 dus bijna net zo hard gedaald als deze landen die verkeren in een crisis. Dit zijn opvallende cijfers, aangezien een groot aantal landen een groei zagen in de werkgelegenheid. De werkgelegenheid in Litouwen maakt de grootste groei door, met een stijging in de werkgelegenheid van 1%.

Op 27 maart 2014 is gebleken dat bijna 900.000 Nederlanders werkloos zijn. Dit aantal is nog steeds stijgende met momenteel gemiddeld 700 nieuwe werklozen per dag. In februari 2014 is bijvoorbeeld de werkloze beroepsbevolking toegenomen met 13.000. De groep die het hardst is geraakt is de groep tussen 25 en 45 jaar, namelijk gemiddeld een maandelijkse stijging van 7.000 van het aantal werklozen.

Ondanks deze daling, is de verwachting wel dat de werkgelegenheid weer zal stijgen in Nederland en zal meegaan met de gemiddelde Europese curve. Ook is gebleken dat het consumentenvertrouwen verder stijgt en steeds meer verbetert. Nederlanders kijken steeds positiever tegen de economie aan. Al sinds de zomer van 2013 is het consumentenvertrouwen iedere maand weer gestegen. Daarnaast is de werkgelegenheid ook niet in iedere branche gedaald. Er bestaan ook een aantal branches waarin nog genoeg vacatures te vinden zijn. Dit betekent dus dat werklozen niet stil zouden moeten zitten, want er zijn talloze mogelijkheden om een baan te vinden die bij een persoon past.

Met behulp van bijvoorbeeld een vacaturebank kan eenvoudig de juiste vacature worden gevonden. Gebleken is dat toch niet alle werklozen hiervan op de hoogte zijn en dus kansen laten liggen wat betreft het vinden van een nieuwe baan.

Categories: Economie