Het klinkt heel makkelijk, een BV oprichten. Maar daar verkijk je je nog op. Het oprichten van een BV is een spannende en leuke tijd en je wilt vooral geen fouten maken. Voor beginnende ondernemers is een BV starten vaak een doolhof. Een BV oprichten via Ligo.nl gaat simpel en makkelijk en neemt veel stress weg. In dit artikel wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van een BV.

Waarom kiezen voor een BV?

Het grootste verschil tussen bijvoorbeeld een eenmanszaak en BV is de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben je volledig aansprakelijk, zowel zakelijk als privé. Bij de BV ligt de aansprakelijkheid bij alleen bij de BV. De vertegenwoordiging ligt bij de bestuurders, dat kunnen er één of meerdere zijn. Het eigendom van de BV ligt bij de aandeelhouders.

De belastingen bij een BV

Een groot verschil tussen eenmanszaak en BV zijn belastingen. Bij een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting uit de winst van de onderneming. De BV heeft een iets andere constructie. Hier wordt inkomstenbelasting betaald over dividend en salaris. Dividend is een winst uitbetaling aan aandeelhouders. Over deze winst betaalt men dan weer vennootschapsbelasting.

Kosten van het oprichten van een BV

Je maakt veel kosten als beginnende onderneming. Zo vraagt de Kamer van Koophandel een inschrijfbedrag van 50 euro. Vergeet niet je legitimatie mee te nemen naar het inschrijven van je onderneming. Er komen daarnaast notariskosten bij kijken. Een notariële akte is overigens nodig bij een BV en niet bij een eenmanszaak. De kosten bij een acte kunnen sterk oplopen. Je hebt notarissen die het doen voor 300 euro, maar ook voor 1000 euro. Vraag dan ook eerst diverse offertes aan.

Overige zaken om rekening mee te houden

Een goed ondernemingsplan is essentieel voor het starten van een BV. Je vindt verschillende voorbeelden online. Zo’n plan dwingt je om na te denken over hoe je je doelgroep gaat bereiken en wat er jaarlijks omgezet moet worden om winst te behalen. De inkomsten en uitgaven moet je bijhouden, zo ook de gemaakte uren. Daarnaast is het handig om een zakelijke rekening te openen. En natuurlijk verzekeringen en een pand waar je met je BV vanuit zaken doet.

Categories: Ondernemen