Heb jij weleens van telematica gehoord? Steeds meer mensen maken gebruiken hiervan, en daar is ook alle reden toe. Telematica bevat namelijk allerlei voordelen waar je van gebruik kunt maken. Maar wat is telematica precies? En hoe werkt het? In deze blog leer je de antwoorden kennen op deze vragen. Op deze manier weet je precies wat telematica is en hoe jij hier gebruik van kunt maken.

Wat telematica inhoudt

Telematics is een verzamelnaam voor alle technologieën die gegevens over afstand verzenden. Dit kan data zijn over voertuigen, maar ook over machines of andere apparaten. Telematics is afgeleid van het woord ‘tele’, wat afstand betekent en ‘matics’, dat staat voor informatica. Je kunt dus stellen dat telematica de afstandsbediening van informatie is.

De functies van telematica

Doordat telematica steeds vaker gebruikt wordt, zijn de mogelijkheden hiervan ook toegenomen. Zo kun je met behulp van telematica realtime inzicht krijgen in de locatie van een voertuig of machine. Ook kunnen gegevens over de snelheid, het brandstofverbruik en de kilometerstand worden bijgehouden. Tot slot is het met telematica ook mogelijk om data uit te wisselen tussen voertuigen onderling of met een centrale locatie.

Hoe telematics precies werkt

Telematics maakt gebruik van sensoren die gegevens verzamelen over de locatie, snelheid en andere parameters. Deze gegevens worden door middel van een draadloze verbinding doorgestuurd naar een centrale server. Op deze server worden de gegevens vervolgens verwerkt en kunnen ze worden bekeken door mensen die toegang hebben tot de server.

Welke sectoren van deze technologie gebruik maken

Er zijn verschillende sectoren die gebruik maken van deze technologie. Zo maakt het openbaar vervoer gebruik van telematica om bij te houden waar de bussen en trams zich bevinden. Ook in de logistiek wordt veel gebruik gemaakt van telematica. Zo kunnen bedrijven zien waar hun vrachtwagens zich bevinden en of deze op schema rijden. Verder maken ook sommige buitenlandse overheden gebruik van telematica. Zo worden er wegenbelastingen berekend op basis van het aantal gereden kilometers.

 

Al met al heb je in deze blog precies geleerd wat telematics precies is. Daarnaast weet je nu ook hoe deze technologie fungeert en welke functies deze technologie heeft in onze huidige samenleving. Ook beschik je nu over de kennis over in welke sectoren telematica een belangrijke rol speelt. Het is dus zeker niet overdreven om te stellen dat je nu een waar expert bent geworden op het gebied van telematica.

Categories: Technologie