Smartphones, ik heb er altijd een dubbel gevoel bij gehad. Aan de ene kant zijn het geweldige apparaten waardoor je verbonden bent met de hele wereld. Je met groot gemak allerlei informatie voorhanden hebt en zijn ze een grote vorm van entertainment. Toch zorgt het er ook voor dat we een stuk asocialer zijn geworden. In de trein sluiten we ons blijkbaar het liefst af van de rest van de wereld door oordopjes te gebruiken en onbeperkt naar ons scherm te staren, waar we loeren naar kattenplaatjes, nieuwe foto’s van de buurvrouw of onze eigen status bijwerken. Over 20 jaar loopt minimaal de helft van de Nederlanders met een enorme bochel rond omdat ze te veel op hun scherm kijken. Mensen die doorslaan in het gebruik van hun smartphone leiden aan Nomofobie. Dit is een term die staat voor de angst om niet bereikbaar te zijn op je telefoon, en is een afkorting van No Mobile Fobie. Ben je bang dat jij of een van je beste vrienden of iemand in je omgeving aan deze stoornis leid? Check even de volgende punten en je herkent een echte nomofoob:

  • Een echte nomofoob koopt een waterdichte telefoon zodat hij ook onder de douche zijn Facebookfeed kan bijhouden.
  • Een stopcontact is een vereiste voor een nomofoob, zo kan hij mocht het nodig is zijn mobiel opladen.
  • Een echte nomofoob is op de hoogte van de laatste spam mails, de hipste kattenfoto’s en gekste selfies.
  • De nomofoob zie je constant naar zijn telefoon grijpen omdat hij denkt dat hij afgaat. Dit verschijnsel heet fantoomringtones.
  • Een gemiddelde van 200 keer per dag op zijn scherm kijken is nog vrij laag.

De aandoening Nomofobie wordt door steeds meer artsen over de hele wereld serieus genomen. Echte nomofoben ondervinden hinder van hun aandoening in het dagelijks leven. Ze zijn een stuk minder sociaal actief en verliezen contact met de echte wereld. Ze raken verdwaald in het bos van het internet en zien door de flauwe filmpjes de humor niet meer. Voor mensen die af willen kicken heeft Bizziphone een oplossing. Zij hebben namelijk een telefoondienst open gesteld die mocht jij even niet op kunnen nemen de telefoon doorverbind met een callcenter. Op dit callcenter zitten vaste telefonistes die precies weten wat jouw wensen en behoeftes zijn. Wil je dat ze een afspraak maken, dan maken ze een afspraak. Wil je dat ze een boodschap aannemen dan nemen ze een boodschap aan.