Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heel bekend is het nog niet. We hebben het dan over intuïtief eten. Dat wil in principe niets meer zeggen dan eten op gevoel. Dat zorg er dus voor dat je niet op gezette tijden een maar alleen eet wanneer jij het gevoel hebt dat het noodzakelijk is. Dat kan zijn omdat je honger hebt, maar ook allerlei andere redenen kunnen ervoor zorgen dat jij bepaald dat je wat moet eten. Om je een idee te geven hoe dit in z’n werk gaat, hebben we een aantal voorbeelden voor je. Wellicht heb je na het lezen van deze voorbeelden zelf wel het idee dat het je iets lijkt. Kortom, lees het dus gewoon eens rustig door en bepaal dan of het iets voor jou is.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is in principe niets meer, dan eten buiten alle externe regels om. Een goed voorbeeld van iemand die intuïtief eet, dat is natuurlijk een baby. Ze huilen op het moment dat ze honger hebben en wanneer ze klaar zijn, dus voldoende hebben gehad, stoppen ze ook abrupt met eten. Hetzelfde geldt in principe ook voor peuters en ook kleuters. Doordat kinderen nog niet met allerlei vreemde dieet gedachten lopen, is dit dus de perfecte manier om dagelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo eten kinderen de ene dag veel en de andere dag weinig. Het lichaam is dusdanig geprogrammeerd, dat het dit zelf in balans houdt, waardoor een kind in principe altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Is intuïtief eten iets voor mij?

Op de vraag of intuïtief eten iets voor jou is, kun je in principe alleen zelf antwoord op geven. Uiteraard zijn er wel allerlei verschillende studies, die hebben bewezen dat het op deze manier tot je krijgen van voeding een stuk gezonder voor je is, dan wanneer je het doet op de zoals wij het kennen ‘westerse’ manier. Uiteindelijk is het altijd zaak dat je goed luistert naar je lichaam en op basis daarvan bepaalde keuzes maakt. Het kan dus heel goed zijn, dat het voor de ene perfect werkt, maar voor de ander niet. Daarom is er dus ook geen blauwdruk van het perfecte dieet.

Categories: Voeding