Heb jij nog nooit van een shisha gehoord? Dan is de kans vrij groot dat je wellicht een waterpijp wel kent? In principe zijn deze twee identiek. Het is namelijk een object, waarmee je vervolgens middels een pijp aan een slang een bepaalde waterpijp tabak rookt. Deze shisha is vooral onder veel jongeren ontzettend populair en wordt daarom dus ook veelvuldig gebruikt. Niet alleen thuis kun je het natuurlijk prima doen, maar ook in een zogeheten shisha lounge kun je voor een bepaalde periode een waterpijp huren. Zo kun je lekker even met elkaar ‘chillen’ onder het genot van het roken van een waterpijp.

Waar komt de Shisha vandaan?

De shisha vindt z’n oorsprong enkele honderden jaren geleden in India. Hier werd voor het eerst gebruik gemaakt van dit nieuwe fenomeen, wat inmiddels bijna 1.000 jaar later nog altijd onverminderd populair is. Vroeger was het roken ervan vaak enkel en alleen weggelegd voor mensen met geld. Landen zoals Turkije en Marokko begonnen ook steeds meer gebruik te maken van de waterpijp. Wel met de kanttekening dat het roken van een shisha voor vrouwen een absoluut verboden ding was.

Hoe werkt het?

In principe werkt het roken van een shisha in de basis bijna hetzelfde als een sigaret. Echter zijn er wel een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten. Allereerst zit er in een shisha ten opzichte van een sigaret geen nicotine. Je kunt er dus in theorie niet verslaafd aan raken. Dat je het ontzettend lekker vindt en vaker wilt doen, dat kan natuurlijk wel. Echter is het wel goed om te weten, dat de hoeveelheid stoffen die jij binnenkrijg, vaak vele malen heftiger zijn, dan wanneer je een sigaret rookt. Hierbij moet je denken aan zo’n 10 keer meer koolstofmonoxide en ook veel meer rook. Je kunt een volledig sessie aan de waterpijp vergelijken met het roken van ruim 100 sigaretten. Dus op de vraag of het schadelijk is, is het antwoord dus vervelend genoeg wel ja. Wat je wel kunt doen, om het enigszins te beperken, is door het gebruik van Hookah filters. Deze zorgen namelijk voor een reductie van ruim 80% van alle schadelijke stoffen die je ander binnenkrijgt.

Categories: Algemeen