Een CV is natuurlijk erg belangrijk. Het is namelijk je visitekaartje en het is het eerste waar veel werkgevers naar kijken. Vandaag de dag zijn er meer sollicitanten dan dat er vacatures zijn en dat betekent dat de concurrentie hoog is. Jij moet er dus voor zorgen dat je opvalt en dat je CV in het oog springt, ook als je minder ervaring hebt dan iemand anders. Maar hoe krijg je het nu voor elkaar dat jouw CV onderscheidend is? Wij geven je een aantal tips.Tips die ook handig zijn als je nog student bent, een cursus of opleiding volgt of je om laat scholen. Het is namelijk belangrijk dat je op tijd aan je CV werkt.

Een onderscheidend cv

De afgelopen jaren zijn veel mensen bij de deur komen te zitten en dit had alles te maken met de crisis. Velen hebben ervoor gekozen om een opleiding te volgen of om zich te laten omscholen. Dit is ook erg verstandig om te doen. Zo kun je bij bijvoorbeeld Fabius Opleidingen verschillende trainingen volgen die ervoor zorgen dat je snel weer de arbeidsmarkt op kunt. Hoe dan ook, je bent er klaar voor om te solliciteren en je wilt je CV maken. Een werkgever ontvangt ontzettend veel sollicitaties en moet een strenge selectie maken. Maak het de werkgever makkelijk en zorg dat jouw opleidingen en werkervaringen op een overzichtelijke manier worden weergegeven. Je cv moet goed te scannen zijn, dat is erg belangrijk. Verder moet je rekening houden met de onderstaande zaken.

Maak je cv niet te lang

Je CV moet eigenlijk op één A4’tje passen. Zorg dat je werkervaring, je opleidingen en cursussen, je naw-gegevens, je vaardigheden en eventueel interesses erop staan. Dit hoeft niet zo uitgebreid te zijn, je hebt namelijk ook je motivatiebrief en daar laat je blijken waarom je geschikt bent voor de functie. Een kort CV is dus erg belangrijk.

Het design

Door het design heb je de mogelijkheid om onderscheidend te zijn. Geef jouw cv de lay-out die bij jouw persoonlijkheid past. Ben jij een echte creatieveling? Laat dit dan ook zien door middel van je CV. Geef het een creatieve touch. CV’s in de vorm van een infographic doen het tegenwoordig ook heel goed. Zorg er wel voor dat je CV professioneel en overzichtelijk blijft. Je cv moet begrijpelijk zijn. Verder mag een foto niet ontbreken. Gebruik ook maar één lettertype. Je kunt wel spelen in de grootte van het lettertype, maar maak het niet te bont. Vermijd het lettertype Times New Roman en Comic Sans. Ga liever voor Calibri of Verdana.

Structuur

We hebben het al meerdere keren benoemd, maar overzichtelijk, duidelijk en structuur zijn erg belangrijk. Maak daarom gebruik van kopjes, zodat er onderscheid is tussen je opleidingen en werkervaring. Ga je functies ookniet te uitgebreid omschrijven, maar houdt de zinnen kort en bondig.

Nevenactiviteit

Dit is een puntje die vooral goed benut moet worden door studenten, starters en mensen die zich hebben laten omscholen. Je kunt laten zien dat je veel cursussen hebt gedaan. Misschien heb je in een commissie gezeten waar je bepaalde competenties hebt geleerd. Dit zijn allemaal kleine dingen waaruit kan blijken dat je geschikt en gemotiveerd bent.

Motivatiebrief

Je CV is natuurlijk niet alles, deze wordt ondersteund door een motivatiebrief. In deze brief heb je alle ruimte om iemand te overtuigen. Ga geen dubbele informatie geven. Wees streng voor jezelf en schrap overbodige informatie uit je CV. Verder is het belangrijk dat je motivatie brief en je CV elkaar versterken. Haak dus in op dingen die in je CV staan en licht  deze toe. Na het maken van je CV en brief is het verstandig om deze door iemand anders na te laten lezen. Hij of zij kan eventuele spelfouten eruit halen. Stuur je brief en CV op en wacht op reactie. Krijg je deze niet, neem dan het heft in eigen handen en bel er eens naar toe.

Categories: Ondernemen