Als je met een drone wilt vliegen die zwaarder weegt dan 250 gram heb je een drone certificaat, ofwel een vliegbewijs, nodig. Soms heb je zelfs nog een extra vaardigheidsbewijs nodig. Drone certificaten gelden in elk land dat lid is van de Europese Unie. Voor drones die lichter zijn, is geen vliegbewijs nodig.

Drones in subcategorie A1 en A3

Als je met een drone wilt vliegen in deze subcategorieƫn, dan heb je hiervoor een speciale training nodig en moet je je kennis testen bij een vliegschool. Een lijst van erkende vliegscholen is op te vragen via het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

Aanvraag drone certificaat

Zodra je bent geslaagd voor de online kennistest, krijg je een mailtje met daarin een link naar de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Deze gebruik je om (met je DigiD) je vliegbewijs aan te vragen. Zodra je hebt betaald (via iDeal), komt het digitale drone certificaat vanzelf in je mailbox. Draag het certificaat te allen tijde bij je.

Drones in subcategorie A2

Als jouw drone in subcategorie A2 valt, heb je naast het certificaat ook een vaardigheidsbewijs nodig. Je moet eerst je vliegbewijs halen, voordat je voor je vaardigheidsbewijs op kunt. Hiervoor doe je een extra kennistest bij een erkende vliegschool. De vragen gaan onder andere over meteorologische omstandigheden en de specifieke capaciteiten van drones. Je kunt je voorbereiden door thuis te studeren, maar je kunt je ook inschrijven voor een opleiding. Dit geldt zowel voor de theorie als de praktijk. Kijk voor meer informatie op de websites van de RDW en I&W.

Aanvraag vaardigheidsbewijs

Je mag pas een vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW wanneer je in het bezit bent van je drone certificaat/vliegbewijs. Je moet tevens kunnen bewijzen dat je de extra kennistest hebt gehaald en de praktijkopleiding hebt afgerond. Je volgt hiervoor dezelfde procedure als voor het aanvragen van een vliegbewijs.

Indien je de kennistest in een ander land dan Nederland (maar binnen de EU) hebt gedaan, dan kun je het vliegbewijs alleen aanvragen in het EU-land waar je bent opgeleid. Net als bij een certificaat dat in Nederland is aangevraagd, is het echter wel in de gehele EU geldig. Lees meer over een drone certificaat op EUDroneBewijs.nl.