Als je een vloer gaat leggen, sta je voor een belangrijke keuze. Je vloer is een belangrijk onderdeel van je kamer, dus je keuze moet juist zijn. Je twijfelt tussen een PVC vloer of laminaat. De vloeren hebben hetzelfde karakter en lijken erg veel op elkaar. Hoe kan je nu kiezen?

Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je kunt kiezen tussen pvc en laminaat.

De prijs

Laten we deze als eerst bespreken, want zoals je weet is de prijs vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Zo is het ook in het geval van pvc of laminaat. 

Beide vloeren hebben verschillende prijsklassen. Over het algemeen begint laminaat vanaf een lagere prijs dan pvc, maar het scheelt niet heel veel; denk hierbij aan 5 euro. De prijs wordt berekend per vierkante meter. Als je omhoog gaat in prijsklassen dan komen de prijzen van laminaat en pvc steeds dichterbij elkaar. 

Het leggen van de vloeren

PVC vloer leggen

Het gaat hier om persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen gaat de voorkeur uit naar PVC vloeren. Een pvc vloer is dunner dan een laminaatvloer. Daarom is het belangrijk voor een PVC vloer dat het op een egale ondergrond komt te liggen. In sommige gevallen is het nodig om je de ondervloer te egaliseren, maar dat is heus niet altijd het geval. 

Een goede ondervloer kan ook helpen met het egaliseren van de ondergrond. 

Een pvc vloer leggen heeft over het algemeen iets meer beleid nodig dan het leggen van een laminaatvloer. Dit komt de vloer een stuk dunner is. Je kunt ervoor kiezen om een pvc vloer te laten leggen door professionals, dan is het allemaal zo gepiept.

Laminaatvloer leggen

Net als de PVC vloer is een laminaatvloer dun en ligt het ’t strakst op een egale vloer. Hoe dikker het laminaat, hoe minder belangrijk het is dat de ondervloer egaal is. Laminaat is over het algemeen redelijk makkelijk om te leggen. Met de huidige kliksystemen, klik je de vloeren zo in elkaar.

Welke vloer is het beste voor vloerverwarming

Als je een vloer legt boven op de vloerverwarming, is het belangrijk dat de warmte goed kan worden geleid. Hoe dikker het materiaal hoe minder goed de hitte kan worden vervoerd naar het oppervlak. De beste keuze is hiervoor duidelijk PVC. PVC vloeren hebben warmtegeleide eigenschappen waardoor de hitte makkelijk naar het oppervlak kan treden.

Welke is meer waterbestendig?

Laminaat is gemaakt van hout. Hout heeft als eigenschap dat het vocht absorbeert. Niet ideaal voor een vloer. Een van de nadelen van hout dat vocht absorbeert, is dat het gaat werken. Als je niet oppast, heb je zo een kromme vloer. PVC daarentegen heeft hier geen last van. Het materiaal waar PVC van is gemaakt neemt geen vocht op en kan dus niet beschadigd worden door waterschade. Daarnaast is PVC hard en is het sowieso lastig om dat te beschadigen.

Al met al heeft de PVC vloer iets meer in zijn voordeel. De vloer is harder en daarmee duurzamer. Daarentegen is het wel iets prijziger, maar als je in het hogere segment zit, valt dit tegen. Het leggen van een PVC vloer kun je beter hulp bij vragen.

Categories: wonen