Wanneer je graag in je bedrijf wilt investeren, moet er wel geld komen om dit te realiseren. Het is niet meer zo dat je heel gemakkelijk financiering kunt krijgen van de bank. Door de huidige economische situatie en hun positie, zijn banken voorzichtiger geworden. Maar dat betekent niet dat het tegenwoordig onmogelijk is om bedrijfsfinanciering te krijgen. Je moet het alleen net even op een andere manier aanpakken. Daarom hebben wij een aantal stappen op een rij gezet, die je op weg kunnen helpen bij het vinden van bedrijfsfinanciering. Daarnaast moet je ook als bedrijf zorgen voor een goed incasso proces, want je wil niet dat je klanten denken dat ze niet hoeven te betalen. Daarom is het ook goed als je van te voren kijkt naar incasso partners.

 

Bepaal wie je bent en waar je momenteel staat

Je wilt je bedrijf graag laten groeien, maar daarbij is het eerst belangrijk om te bepalen wie je bedrijf is en waar het momenteel staat. Daardoor kun je ook bepalen wie jouw ideale investeerder zal zijn, voor de juiste bedrijfsfinanciering die past bij jouw bedrijf.

  • Seed capital-fase: er is alleen een plan of een idee;
  • Early stage: je product of dienst is compleet en je hebt genoeg omzet om break-even te draaien;
  • Later stage: het is tijd voor uitbreiding naar nieuwe markten en je hebt reputatie opgebouwd;
  • IPO-fase: tijd om naar de beurs te gaan;

Breng risico’s in kaart en zorg voor een sterke, positieve uitstraling

Ben je goed voorbereid en straal je zelfverzekerdheid en positiviteit uit? Dan heb je al een streepje voor. Zorg ervoor dat je alle mogelijke risico’s in kaart brengt en dat je daarop in kunt spelen wanneer nodig. Je kunt hier beter zelf mee komen, dan dat de bank dit voor je doet. Zorg er daarnaast voor dat je goed ingelicht bent over alle aspecten die te maken hebben met een financieringsaanvraag, want niet alle bankiers hebben alle antwoorden voor je. Zorg voor een professionele uitstaling, want een bank moet direct vertrouwen kunnen hebben in jouw bedrijf en in jou als persoon.

Wat is er verder nog mogelijk?

Weinig ondernemers maken er gebruik van, maar er bestaan overheidsregelingen die jouw bedrijf financieel een bijdrage kunnen leveren. De overheid staat dan bijvoorbeeld garant voor een deel van het krediet dat de bank jou verleent. Dat heet het borgstellingskrediet. Door dit aan te vragen zal jouw financieringsaanvraag sneller goedgekeurd worden, want een deel van de behoefte is daarmee al gedekt. Vraag hiernaar bij je bank, want zij zal dit niet zelf ter sprake brengen. Probeer ook andere vormen van bedrijfsfinanciering, zoals via informal investors of participatiemaatschappijen. Banken dekken lang niet alles meer, dus het is verstandig meerdere lijntjes uit te gooien.

Categories: Ondernemen