Een tuinbank biedt doorgaans plaats aan twee of drie personen. De selectie varieert van de eenvoudige tuinbank tot rijkelijk versierde verzamelobjecten van hout, rotan, metaal en steen. Tuinbanken zijn verkrijgbaar met of zonder rugleuning, al zijn modellen met een hoge rugleuning veel comfortabeler om in te relaxen. Bedenk voor het kopen welk materiaal geschikt is voor de tuin en welke tuinbank jaren meegaat en niet te duur is. Neem plaats op de tuinbank in de winkel. Hoe zit je erop? Past de hoogte? Geeft de bank een fooi? Hoe voelt het materiaal aan? Goedkope plastic modellen wiebelen meestal vanaf het begin en worden snel kruimelig in het UV-licht van de zon. Goedkope houten banken zien er vaak gebruikt uit en zijn vaak slecht gemaakt. Voor een tuinbank geldt hetzelfde als voor andere tuinmeubelen: het is zeker de moeite waard om aan hoogwaardige modellen te besteden.
Geschikte materialen voor tuinbanken

  • Hout of teak, kunststof of metaal: het materiaal van een tuinbank bepaalt de duurzaamheid en onderhoudsinspanning.
  • Kunststof tuinbank: Kunststof banken zijn goedkoop, praktisch, licht, vaak stapelbaar, winter- en weerbestendig, maar vaak ook behoorlijk wiebelig. De zon kan een tuinbank verbleken en na verloop van tijd broos maken. Daarom zijn kunststof banken maar een paar jaar volledig veerkrachtig.
  • Tuinbank van metaal (smeedijzer / aluminium): Een tuinbank van smeedijzer oogt speels en romantisch en heeft geen onderhoud nodig zolang de verf intact blijft. De tuinbanken zijn absoluut wintervast en zeer weerbestendig. Een spons en warm water zijn voldoende om schoon te maken. Tuinbanken van aluminium of RVS hebben vaak een zachte stof als zitvlak, dit kunnen zwakke punten zijn. Let op: metaal warmt op in de zon, je hebt absoluut geschikte steunen nodig voor de bank.
  • Tuinbank van bamboe of rotan: Bamboe banken zijn perfect voor Aziatische tuinen en geven een exotische flair, maar mogen zonder bescherming niet aan het weer worden blootgesteld. Wil je jarenlang genieten van een bamboe tuinbank, berg hem dan in de winter op in het tuinhuis, schuur of kelder. Dat geldt ook voor een tuinbank van rotan, die niet bijzonder weerbestendig is.
  • Polyrotan tuinbank: Polyrattan is het kunstmatige broertje van rotan, dat wordt gewonnen uit bepaalde palmbomen en een nobele loungestijl uitstraalt. Een tuinbank van polytattan is zeer onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. In de winter moet je niet midden in de tuin staan, maar onder een afdak. Tuinbanken van polyrotan kunnen gecombineerd worden met andere meubelen, als enkel stuk in de tuin zien ze er wat verloren uit.
  • Stenen tuinbank: Een stenen tuinbank is absoluut robuust, onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. Eenmaal opgezet, hoef je het maar af en toe af te wassen. Tuinbanken van steen zijn vaak sierlijk en passen dan in grote landhuizen en parkachtige natuurtuinen, maar ook in strikt formele tuinen. Stenen banken zijn vaak ongemakkelijk, en als je er lang op wilt zitten, leg je er onvermijdelijk een kussen onder. De juiste plek voor de tuinbank Een tuinbank wordt meestal uit één stuk opgesteld, maar kan ook in bestaande zitlandschappen worden geïntegreerd.

U vindt de juiste plek voor uw tuinbank als u gewoon uw intuïtie volgt: waar in de tuin voelt u zich prettig? Tussen dichte struiken, gehuld in de geur van rozen? Of waar de avondzon lang schijnt? Dan is dit de ideale plek voor de tuinbank! Neem de tijd voor deze zoektocht. Als u eindelijk de definitieve locatie voor de tuinbank heeft gekozen, zullen extra planten, vaak ook bogen en privacyschermen, helpen om het comfortabel te maken volgens de smaak en stijl van de tuin.

Houten tuinbanken mogen nooit langdurig direct op de grond of het gazon staan, omdat uw voeten kunnen rotten. Plaats stenen platen eronder zodat het hout niet in direct contact komt met de grond. Houten banken mogen niet direct onder vruchtdragende bomen worden geplaatst, omdat pulp lelijke vlekken kan veroorzaken. Laat uw tuinbank niet alleen! De drie volgende voorbeelden illustreren hoe je een tuinbank op een stijlvolle manier integreert.

 

Categories: Economie