Werk jij als zzp’er, dan is de kans vrij groot dat jij met enige regelmaat een factuur moet versturen. Super goed, want dat betekend natuurlijk dat je wederom een mooie klus hebt weten te scoren. Toch blijft het voor veel mensen vaak nog een flinke klus om gemakkelijk facturen te kunnen versturen. Om je een idee te geven hoe je dit relatief eenvoudig kunt doen, hebben we een aantal tips voor je. We zijn er namelijk van overtuigd, dat iedereen het kan. Het is alleen even een kwestie van oefenen, maar wanneer je het eenmaal door hebt, wordt het een fluitje van een cent.

Gebruik een programma

Je zit er natuurlijk niet op te wachten om een factuur iedere keer zelf te moeten opstellen. Handmatig een factuur opstellen kost immers veel te veel tijd als ondernemer en dat moet je dus absoluut niet willen. De eerste stap als ondernemer is daarom dus ook een goed boekhoudprogramma met factuurprogramma. Zo kun je gemakkelijk facturen versturen en worden ze ook direct verwerkt in je boekhouding. Ondanks het feit dat het allemaal ontzettend gemakkelijk kan tegenwoordig, zien we tot onze grote verbazing dat veel mensen het toch nog altijd handmatig doen. Daarnaast is het ook zo dat een factuur aan een aantal eisen moet voldoen, welke dat zijn vertellen we je hieronder.

Hier moet een factuur aan voldoen

Het versturen van een factuur is meer dan alleen het versturen van een rekening. Om ervoor te zorgen dat je factuur aan de gestelde eisen voldoet, is het noodzakelijk dat je over alle benodigde gegevens beschikt. Zo moet er op een factuur altijd staan van wie deze factuur afkomstig is en wie de ontvanger is. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat er een datum van verzenden op staat, maar ook een uiterste betaaldatum. Vervolgens dienen ook de NAW gegevens te worden vermeld en als laatste uiteraard een factuurnummer.

Ontvang tijdig je betalingen

Ondanks het feit dat je een betalingstermijn vermeld op je facturen, komt het vaak voor dat er te laat wordt betaald. Gemiddeld wordt er namelijk vaak een termijn van 30 dagen aangehouden, maar blijkt dit in de praktijk vaak te worden opgerekt tot soms wel 60 dagen. Uiteraard hoef jij niet direct op dag 31 een herinnering te sturen, maar na een dag of 3 laten, mag je zeker een eerste mail sturen met de vraag of er betaald kan worden.

Categories: Financieel