Het hebben van een eigen tuin heeft bijna iets magisch. Je komt er tot rust, genietend van het resultaat van al de liefde die je erin hebt gestoken. Of je nu kiest voor een plantentuin of een moestuin, je oogst letterlijk wat je gezaaid hebt en dat geeft een geweldig gevoel.

Ook dat geweldige gevoel ervaren? In dit blogartikel delen we een aantal handige tips met je voor het aanleggen van je nieuwe tuin.

Wat je zaait zal je oogsten

Ga je voor een plantentuin, moestuin, kruidentuin of voor een bloementuin? Of misschien toch een combinatie? Dit is de eerste knoop die je zal moeten doorhakken. Bekijk de grond waarop je wil zaaien en planten. Sommige planten, bloemen of groenten hebben immers een bepaalde oppervlakte nodig.

Zorg in ieder geval voor een goede combinatie van seizoensplanten en winterharde planten. Op die manier ziet je tuin er in de wintermaanden ook nog kleurrijk uit.

Voor elke tuin de juiste keuze

Bij het kiezen van een plantentuin kan je beter ook altijd even de kwaliteit van de grond en de grondsoort bekijken. Wanneer je voor een bloementuin wenst te gaan, kun je kiezen tussen kleurrijke eenjarige bloemen of meerjarige bloemen die vaak iets minder kleurrijk zijn maar wel makkelijker zijn in onderhoud. Stem vervolgens de voeding voor de bodem af op de gekozen beplanting.

Zon of geen zon?

De locatie van wat je waar wenst te planten is van essentieel belang. De meeste planten hebben immers 6 tot 8 uur zonlicht nodig. Ligt je grond wat in de schaduw? Geen paniek, tomaten kun je beter niet in deze zone planten, maar er zijn ook zeer veel planten die juist weinig tot geen zonlicht nodig hebben. Voorbeelden zijn varens of vetplantjes. Google is hier je beste vriend!

Geef je stukje grond de nodige liefde

Voor je die groene vingers gaat gebruiken dien je de grond voor te bereiden op wat je wenst te planten of zaaien. Verwijder onkruid en hark de grond los. Wanneer je in de lente wenst te zaaien of te planten, dan kan je het beste in de herfst beginnen met het verwijderen van de ongewenste planten.

Planten maar

Dit is natuurlijk het leukste onderdeel. Hier kan je jouw verbeelding de vrije loop laten. Doe wat zoekwerk en lees goed wat je planten, kruiden, groenten of bloemen nodig hebben qua zon en oppervlakte. Bovenal, geniet van je harde werk en je tuin!

Liever je tuin laten aanleggen?

Dat kan natuurlijk ook! Het aanleggen van een tuin waarbij je rekening houdt met alle belangrijke aspecten is immers vakwerk. Een hovenier weet waar hij mee bezig is en kan je daarom goed adviseren over jouw nieuwe tuin.

Bovendien kan hij je vooraf aan de aanleg van dienst zijn met het maken van een tuinontwerp op maat. Zo weet je van tevoren precies hoe jouw droomtuin er straks uit komt te zien!

Categories: Blog