Je kan verschillende redenen hebben om naar een andere zorgverzekering te gaan, bijvoorbeeld omdat je zorgbehoeften zijn veranderd. Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar kan je veel besparen op kosten, in dit artikel wordt uitgelegd hoe.

Brillen of lenzen

Bij de meeste verzekeraars krijg je om de 2 √° 3 jaar een vergoeding voor een nieuwe bril of lenzen. Als je overstapt naar een andere verzekeraar springt dat weer naar 0 en kan je meteen weer een bril of lenzen declareren. Dit kan goedkoper zijn als je in regelmaat een nieuwe bril wilt of lenzen.

Eigen risico verhogen

Bij het vrijwillig verhogen van je verplichte eigen risico kan je veel geld besparen. Je premie wordt verlaagd bij elke 100 euro waarmee jij je eigen risico verhoogd. Dit kan oplopen tot wel 250 euro op jaarbasis bij de meeste verzekeraars. Kijk een beetje naar je verleden om zo te bepalen of je veel of weinig van je eigen risico gebruikt om zo te bepalen of het gunstig is voor jou om je eigen risico te verhogen. Het is ook belangrijk dat je je eigen risico wel kunt betalen mocht je het nodig hebben.

Weinig zorg nodig?

Als je al weet dat je weinig zorg nodig hebt is het verstandig om een budgetpolis te nemen. Bij deze verzekering gaat alles via online. Je hebt geen vrije zorgkeuze maar je mag wel bij alle spoedeisende hulpen terecht bij de ziekenhuizen bij jouw in de buurt.

Zorgtoeslag

Een zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen. Zo wordt de basisverzekering ook betaalbaar voor iedereen. Het is van een aantal factoren afhankelijk of jij zorgtoeslag mag krijgen of niet. Je moet 18 jaar en ouder zijn, je inkomen mag in 2018 niet meer dan 28.720 euro netto zijn en je moet in het bezit zijn van een geldig Nederlandse nationaliteit of geldig verblijfsvergunning. De zorgtoeslag kan voor alleenstaanden in 2018 oplopen tot maximaal 1.128 euro en voor samenwonenden een maximum van 2.112 euro.

Besparen op de aanvullende verzekering

Bij een aanvullende verzekering heb je een verzekering bovenop je basisverzekering. Dit is handig als je van te voren weet dat je tandartskosten hoog gaan worden voor dat jaar. Maar als je alleen jaarlijks voor controle gaat en je bijna nooit gaatjes hebt dan is het verstandiger om tandartskosten niet mee te verzekeren.

Premie betalen per jaar

Alle kleine beetjes helpen, dus ook de 3 tientjes die je kunt besparen op je 1200 premie per jaar. Als je je premie per jaar betaald krijg je namelijk  1 tot 3 procent korting.

Vergelijk je zorgverzekeringen

Als je een beetje weet wat je aankomend jaar nodig hebt en wat niet dan is het handig om via een zorgvergelijker te kijken hoeveel je kan besparen op jaarbasis. Dit kan zo oplopen tot honderd euro. Het is ook heel handig want zo kan je precies een lijstje zien met de goedkoopste en de best gekwalificeerden zorgverzekeringen.