We zijn tegenwoordig gestrester dan ooit. Stress is zelfs volksziekte nummer één en de oorzaak van maar liefst zeventig procent van alle huisartsbezoeken. Daarom is het enorm belangrijk om voldoende te ontspannen. Daarvoor geven we je hier wat tips.

Ontspanning kan al verkregen worden met hele simpele oefeningen en is dus voor iedereen binnen handbereik. Een eenvoudige ademhalingsoefening kan al het verschil maken. Probeer bijvoorbeeld vijf seconden lang diep in te ademen, vanuit je buik. Adem vervolgens in vijf seconden weer uit en herhaal dit zo’n drie minuten. Hiermee vul je jouw lichaam met meer zuurstof en belangrijker: door diep en kalm te ademen geef je jouw hersenen een seintje dat er niets aan de hand is om je druk over te maken. Door dit te doen, zal je zien dat je vanzelf kalmer wordt.

Doe het rustig aan
Ook kan het helpen om vaker een pauze in te lassen. Zo is het aan te raden om na iedere klus even niets te doen. Hiermee bouw je spanning af en doe je nieuwe energie op voor de volgende klus. Slechts enkele minuten lummelen, een klein ommetje maken of een kort gesprek met je collega’s is al voldoende om het hoofd koel te kunnen houden. Verder helpt het om alles een tandje langzamer te doen. Vertraag bijvoorbeeld je tempo, neem de tijd voor het eten en reis zonder haast. Hiermee verlaag je de kans stress op te lopen.

Ontspannende activiteiten
Dan kan het nog helpen om zo nu en dan wat ontspannende activiteiten te ondernemen. Zo is het lezen van een boek enorm nuttig. Door te lezen zullen je zenuwen snel kalmeren en wordt jouw stress met 68 procent in mindering gebracht, zo blijkt uit onderzoek. Door slechts zes minuten te lezen, kun jij je al een stuk meer ontspannen voelen. Ook (rustige) muziek luisteren helpt. Muziek leidt je gedachten af en vermindert de productie van stresshormonen. Daarnaast helpt het om een warm bad te nemen, bij voorkeur in een bubbelbad. De temperatuur van het water in dit soort baden ligt net wat hoger dan de lichaamstemperatuur, waardoor alle spieren ontspannen. Hierdoor zal je ook mentaal gezien ontspannen. Een luxe bubbelbad kopen kan tegenwoordig voor een hele voordelige prijs, waardoor iedereen van deze weldaad kan genieten.

Categories: Blog