Denk je aan kunst dan denk je aan emotie, passie en gevoelens. En er is een markt voor kunst. Als er geen markt voor kunst zou zijn, dan zou er misschien wel geen kunst gemaakt worden. Er zijn veel verschillende manieren om kunst aan te schaffen. Bijvoorbeeld klassieke kunst via Kunstveiling.nl. Maar waar moet je aan denken bij het aanschaffen van kunst in huis? 

Let op de factuur

Als je de koper bent van het kunstwerk kun je onderhandelen maar je moet ook denken aan de BTW. Vaak hanteert de galerie 21% BTW. Je kunt eventueel ook regelen met de kunstenaar dat als hij direct aan jou verkoopt, dat de BTW nog maar 6% is.  Hier kun je alleen gebruik van maken als het contract tussen de galeriehouder en kunstenaar niet enkel exclusief is. 

Het certificaat

Bij aankoop van een kunstwerk moet je ervoor zorgen dat je een certificaat van authenticiteit ontvangt. Dit bewijs laat zien dat je kunstwerk authentiek is. Een factuur is hiervoor niet genoeg. Dat zegt alleen dat je het gekocht hebt, maar niet wie de maker is. Als je dus een certificaat in handen hebt dan is dat wel duidelijk en heb je eventueel recht op een schadevergoeding mocht dat nodig zijn. 

De consumentenwetgeving

Als je kunst koopt dan is de consumentenwetgeving vaak van toepassing. Maar dat geldt alleen als een bedrijf of een organisatie een kunstwerk verkoopt aan jou. Deze wetgeving beschermt jou als consument. Als je een kunstwerk koopt via een veilinghuis en dat blijkt niet authentiek te zijn, kun je schadevergoeding krijgen via het veilinghuis. 

Via internet kopen

Klassieke kunst gekocht? Maar valt het toch niet helemaal in de smaak? Door de consumentenwetgeving kan je afzien van een aankoop van een kunstwerk als je het op afstand hebt gekocht. Dat kan bijvoorbeeld via een webshop. Je hebt dan een termijn van 14 dagen om hiervan af te zien. 

Categories: Economie