Wist je dat kinderen ontzettend veel kunnen leren van Lego? Lego bestaat al sinds de jaren ’50 en is nog steeds enorm populair speelgoed. Kinderen kunnen met Lego stenen en Lego bouwplaten hele bouwwerken maken. Maar Lego is dus niet alleen een leuk tijdverdrijf, het schijnt ook nog eens heel educatief te zijn. Wat kinderen leren van Lego lees je in dit artikel.

Lego helpt de motoriek te ontwikkelen 

Als kleine kinderen de overstap maken van de grote Duplo blokken naar de veel kleinere Lego steentjes, is dat een goede training voor hun fijne motoriek. Om met de kleine steentjes iets te bouwen is best een uitdaging als je Duplo gewend bent. Doordat het spelen met lego de fijne motoriek ontwikkelt, leren kinderen ook sneller schrijven.

Lego helpt het probleemoplossend vermogen te ontwikkelen

Het bouwen met Lego brengt voor een kind allerlei problemen met zich mee. Hoe bouw je iets driedimensionaals en zorg je ervoor dat alle steentje op elkaar passen? En hoe bouw je een muur die niet omvalt of in elkaar stort? Spelenderwijs leren kinderen deze problemen oplossen. Als hun muur telkens omvalt zullen ze op een gegeven moment iets anders gaan proberen.

Lego simuleert spelontwikkeling

Ieder kind creëert zijn eigen spel met Lego. Het ene kind gaat helemaal op in het bouwen, terwijl het andere kind liever verhalen bedenkt die zich in en met de bouwsels afspelen. Zeker wanneer kinderen samen met Lego spelen leren ze verschillende manieren om te spelen. De ontwikkeling van spel en het samen spelen stimuleert weer de ontwikkeling van taal.

Door lego leren kinderen instructies volgen

Het bouwen van iets aan de hand van een instructie is voor veel kinderen nog best ingewikkeld. Ze moeten een 2d tekening vertalen naar 3d, wat ruimtelijk inzicht vergt. Ook is taal een belangrijk onderdeel van het opvolgen van instructies. Door het volgen van een Lego instructie leren kinderen uiteindelijk complexe handelingen op te volgen en uit te voeren.

Lego helpt de creativiteit te ontwikkelen

Kinderen kunnen hun verbeeldingskracht en fantasie de vrije loop laten als ze gaan bouwen met Lego. Geef ze daarom de ruimte om ook vrij eigen creaties te maken, zonder de instructies. Koop daarvoor een lego doos met allerlei verschillende onderdelen, losse stenen en Lego bouwplaten zodat ze genoeg materiaal hebben om te kunnen experimenteren. Op Uniblocks.nl vind je een uigebreid assortiment bouwstenen voor kids!

Categories: BlogLifestyle