Bij de meeste vacatures is het een must om digitaal vaardig te zijn. Zeker met de standaard Microsoft Office die op (bijna) alle werkcomputers is geïnstalleerd. Vaak zegt de sollicitant wel dat hij of zij beschikt over de digitale vaardigheden. Echter wordt dit verder nooit goed onderbouwd. Door je kennis en kunde te laten testen met een TOSA toets kan je daad bij je woord voegen. Doe bijvoorbeeld een Excel toets en zet de score hiervan op je CV. Zo ben je net een stapje voor op degene die geen TOSA toets hebben gemaakt.

De TOSA Microsoft Office toets

Er zijn veel verschillende onderwerpen waar je een TOSA test voor kan doen. De Excel test is bijvoorbeeld een onderdeel van TOSA desktop toets. Dit gaat om de Microsoft Office applicaties dus ook Word, PowerPoint en Outlook. Na het Excel examen krijg je een speciaal Excel certification. Hier staat de score op die je behaald hebt met het niveau dat je op dat moment bezit. Dit kan je dan bijvoorbeeld op de CV zetten om je toekomstige werkgever te laten zien wat je waard bent.

TOSA digitale vaardigheden toets

Daarnaast is er een onderwerp genaamd TOSA digitale vaardigheden. Hierbij moet u denken aan onderwerpen zoals het besturingssysteem van de computer, maar ook aan digitale veiligheid. Ook de internetvaardigheden worden getoetst. Zoals het uitvoeren van gerichte zoekopdrachten en het downloaden van documenten en afbeeldingen. Dit is een allround toets die laat zien dat je goed om kan gaan met je computer en alles wat erop zit.

TOSA code test voor developers

Deze test is speciaal voor developers en door een certificaat te halen, kan je je niveau op dit gebied bewijzen. JAVA en HTML5 zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de toets. Daarnaast zijn er ook nog andere veelgebruikte programmeertalen die getoetst worden.

De toets zelf

De TOSA toets bestaat uit 30 tot 35 vragen. Echter zijn er meer dan 12.000 vragen, waardoor elke toets uniek is. Bij elke vraag past de toets zich aan het niveau van de kandidaat aan. Elke vraag bestaat uit interactieve meerkeuze vragen en oefeningen. De oefeningen dienen gemaakt te worden in een live Office applicatie. Na de toets krijg je een score tussen de 0 en de 1000. Hieruit kan je je niveau opmaken en dit op je CV zetten als bewijs.

Waar kan ik een toets maken?

Als je een certificeert examen wilt maken moet dit op een examen locatie. Onder toezicht maak je dan de toets en aan het einde krijg je het certificaat! Dit zal ongeveer een uurtje in beslag nemen. Binnenkort is het ook mogelijk om het examen online te maken onder toezicht. Echter is dit voor nu nog even toekomst muziek.

Wordt beter door training

Vaak kan je eerst een toets maken om je basiskennis te testen. Vanuit hier kan je dan een training gaan volgen op jouw niveau. Hierdoor zal je de volgende Excel test beter gaan maken en zal je op je certificaat een hoger niveau krijgen. Dit is dan weer goed voor op je CV!

Solliciteren met een TOSA certificaat

Wanneer je bijvoorbeeld je Excel certification gehaald hebt, kan je dit natuurlijk op je CV zetten. Tijdens de sollicitatie kan je aangeven wat jouw niveau is. Dit zal gewaardeerd worden door de werkgever en hierdoor heb jij een streepje voor op je concurrentie. Voor developers is het natuurlijk helemaal handig om jouw kennis te laten zien door middel van een TOSA certificaat. Hierdoor zeg je niet alleen dat je goed bent, maar laat je het ook echt zien!

Categories: Blog