Hoewel we er in Nederland om bekend staan om zeer goed leidingwater te hebben kan het wel nog vaak voorkomen dat er kalk in het water zit. Dit is natuurlijk niet wat je wil drinken als je een glas water drinkt via de kraan of als je aan het douchen bent. Kalk heeft namelijk verschillende bijwerkingen.

Sanitaire bijwerkingen

Kalk is vaak een groot probleem in je badkamer of WC. Kalk kan namelijk op de vloeren of muren gaan zitten. Verder komt het ook veel voor in afvoeren, douchecabines en douchekoppen. Het ziet er vaak een beetje vies uit als een badkamer of WC vol met kalk zit.  Daarnaast is het moeilijk te verwijderen en kan kalk zich hechten, waardoor de problemen alleen maar groter worden.

Meer betalen voor energie

Kalkvorming kan er ook voor zorgen dat je meer moet betalen voor energie. Een CV bijvoorbeeld moet harder werken om warm water te maken en dit heeft als gevolg dat de CV meer energie nodig heeft en jij dus uiteindelijk meer gaat betalen voor energie per jaar. Dit is natuurlijk niet wenselijk en die tientallen tot honderden euro’s wil je natuurlijk liever aan leukere dingen besteden.

Minder schoon onder de douche

Een ander nadeel waar je misschien niet direct aan denkt is dat je minder schoon wordt onder de douche. Kalk zorgt er namelijk voor dat je lichaam zeep minder goed kan opnemen. Kalk kan overigens ook je huid uitdrogen. Vooral bij mensen die al last hebben van zijn of haar huid kan is het vermijden van kalk belangrijk.

Kalk ook slecht voor waterkokers en vaatwassers

Kalk is daarnaast ook slecht voor waterkokers en vaatwassers.  Als je een waterkoker vaak gebruikt komt het voor dat er onderin veel kalk zit. Dit kan ervoor zorgen dat je waterkoker stuk gaat en is bovendien niet goed voor je lichaam om te drinken.

Wat te doen tegen kalkvorming in leidingwater?

Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om kalkvorming in leidingwater tegen te gaan. Een manier om dit tegen te gaan is met een waterontharder. Een waterontharder zorgt er voor dat het water zacht blijft. Hierdoor komt er geen kalk in het water. Door de aanwezigheid van calcium en mineralen wordt het water hard. Door middel van een waterontharder kan je het harde water omtoveren tot zacht water. Hierdoor ontstaat er geen kalk. Bekijk deze link om te gaan naar een webshop met een groot aanbod in waterontharders.  Dit bedrijf heeft veel kennis van de producten en bovendien ook nog eens jarenlange ervaring om een deskundig advies te geven.