Thanksgiving is een feestdag die door de Amerikanen op de vierde donderdag van november wordt gevierd. Het viert het verhaal van de pelgrimsmaaltijd met de indianen. Het is als een speciale feestdag aangemerkt om met je dierbaren door te brengen en om elkaar voor de waargenomen zegeningen te bedanken.

Een grote feestmaaltijd en soms een kerkdienst

De meeste gezinnen vieren Thanksgiving met een grote feestmaaltijd en soms een kerkdienst. Veel landen observeren een variatie op deze viering of hebben een soortgelijke feestdag met vergelijkbare thema’s. Canada viert hun Thanksgiving bijvoorbeeld op de tweede maandag van oktober.

Het is binnen veel religies en gemeenschappen vrij gebruikelijk om het oogstseizoen met feestelijke maaltijden en dankfeesten te vieren. Dit is een thema dat tot behoorlijk oude heidense festivals teruggaat. Vooral de Protestantse religies hebben veel connecties met het Thanksgiving oogstfeest.

Het meest beoefende ritueel tijdens Thanksgiving is de hoofdmaaltijd. Dit omvat meestal kalkoen, aardappelpuree, dressing, cranberrysaus, maïs, zoete aardappelen en pompoentaarten. Dit kan echter tussen families en culturen verschillen.

Het begin van de ‘holiday season’

Thanksgiving vormt een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur en markeert daar ook het begin van de ‘holiday season’ (ofwel de december feestmaand), dat ook Kerstmis en Nieuwjaar omvat. Voor dit feestelijke seizoen worden natuurlijk ook verschillende geschenken gekocht. 

Het Black Friday koopjesfestijn

De dag na Thanksgiving staat om deze reden vooral bekend als ‘Black Friday’, waarbij veel winkels extra hoge kortingen aanbieden. Dit koopjes festijn is zelfs de grootste winkel verkoopdag in de Verenigde Staten. En het wordt ook vaak als de onofficiële start van het kerstinkopen seizoen beschouwd.

Vroeger toen er nog geen internet was gebeurde dit verkoopevenement uiteraard enkel in fysieke winkels. Waarbij je het winkelende publiek de meeste vreemde capriolen uit kon zien halen om hun slag te slaan. Tegenwoordig gaat dit er nog steeds hectisch aan toe, maar dan met name op het internet.

De Cyber Monday online koopjesdag

Cyber Monday is een andere belangrijke shoppingdag voor iedereen die graag voor de beste dagdeals en koopjes online shopt. Wanneer is Cyber Monday precies? Deze speciale dag vindt altijd op de maandag na Thanksgiving plaats.

Het ontstaan van Cyber Monday in 2005 is ook een verhaal op zich. Want tijdens de gelukkige jaren vóór de recessie, merkten de Amerikaanse retailers een piek in de online verkoop op de maandag na Thanksgiving op. In een uniek marketingplan besloot de National Retail Federation om hier een officiële winkeldag van te maken. Ellen Davis van het PR-team bedacht toen de term Cyber Monday.

Er werd zelfs nog even overwogen om het ‘Black Monday’ te noemen, goed passend bij het Black Friday thema. Maar dat was dezelfde benaming die aan de grootste beurscrash aller tijden verbonden is. Ook is er nog aan ‘Blue Monday’ gedacht. Maar het idee van Cyber Monday werd uiteindelijk verkozen omdat het duidelijk beschreef wat er precies aan de hand was. Plus als je in 2005 op de term Cyber Monday in Google of elders zocht, kreeg je ook nul zoekresultaten!

Als men tegenwoordig aan Thanksgiving denkt, dan denkt men vooral aan familie, eten en erkentelijk zijn. Plus uiteraard het koopjesjagen op Black Friday en Cyber Monday. Iets wat vaak een groot financieel voordeel brengt waar we ook zeker erg dankbaar voor zijn!

Categories: Lifestyle