Verduurzaming, we worden overstroomd met informatie over dit topic. Het is ook logisch, met de klimaatdoelen in het vooruitzicht en de schade die tot nu toe al is aangericht aan het klimaat is ingrijpen hard nodig. Dit geldt voor particulieren, we weten allemaal dat we korter moeten douchen en ons afval beter kunnen scheiden. Maar ook voor organisaties geldt dat zij zich moeten inzetten om de schade aan het milieu te beperken. Door het behalen van certificaten (ISO 14001) en veranderingen in de manier van werken kan elk bedrijf hieraan zijn steentje bijdragen. 

Waarom het zo belangrijk is

Verduurzamen van organisatie is om een aantal reden heel belangrijk. Allereerst, en wat ook de grootste motivator zou moeten zijn, om de impact op het milieu te beschermen. Een steentje bijdragen aan een betere toekomst dus. Maar dat is vaak niet de enige reden waarom bedrijven kiezen voor verduurzaming. Een duurzaam bedrijf behaalt namelijk ook voordelen ten opzichte van de marktpositie. Het draagt bij aan een beter imago en reputatie en maakt je organisatie bovendien toekomstbestendig.

Plan van aanpak

Je wil dus verduurzamen, maar hoe pak je dit aan? Voor kleine organisaties met weinig werknemers kunnen de eerste stappen naar milieuvriendelijker werken vaak intern worden genomen. Door bijvoorbeeld bewuster om te gaan met energie, papier en andere grondstoffen. Ook een renovatie aan een kantoor om deze milieuvriendelijker te maken valt onder de mogelijkheden. Voor grote organisaties is een verandering niet in korte tijd gemaakt. In dat geval is aan te raden om bij externe partijen die hierin gespecialiseerd zijn advies te zoeken. Zij kunnen je organisatie tevens helpen aan het behalen van certificaten waarmee je ook echt kunt aantonen dat je stappen maakt voor een betere toekomst.

Reputatieschade voorkomen

Wie achterblijft heeft kans dat dit in de toekomst grote imago of reputatieschade kan opleveren. Voor bepaalde branches is het daarom van belang om zich te verdiepen in dergelijke trainingen en certificaten, zoals het FSSC 22000 certificaat voor voedselveiligheid. Alleen daarmee kan je intensief werken aan een betere basis voor je bedrijf, waarop je in de toekomst weer verder kunt bouwen.

Categories: Algemeen