De afgelopen jaren waren niet de makkelijkste voor de huizenmarkt. Een stijging, vervolgens een crisis en daarna een overspannen huizenmarkt: torenhoge prijzen en een woningtekort. Inmiddels beginnen sommige mensen zich af te vragen of het nog wel goed komt met de huizenmarkt.

Even terug

Voor we kijken naar de toekomst, gaan we even terug. In 2008 was de huizenmarkt op een hoogtepunt. Tot de crisis begon. De prijzen van de woningen daalden, wat ervoor zorgde dat veel huiseigenaren een hypotheek hadden die hoger was dan de waarde van hun huis.

Door de crisis, die tot 2013 duurde, gaven mensen sowieso minder geld uit en kochten zij dus ook geen nieuwe woning. Huizen die te koop stonden, werden niet meer verkocht en de bouw van nieuwe huizen werd stilgelegd. Bron: Nicolethoorn.nl.

In 2014 krabbelde de economie op en gingen ook de huizenprijzen weer omhoog. De vraag werd een stuk groter en er ontstond een woningtekort. Hierdoor stegen de prijzen van de huizen nog een stuk verder, iedereen was namelijk toch bereid om meer te betalen.

Tekorten en prijsstijgingen

Omdat er tijdens de crisis ook geen nieuwe woningen meer bijgebouwd werden, is het tekort aan woningen de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Voornamelijk aan starterswoningen is een tekort, ook in de grote steden is het tekort erg groot.

Mede door deze tekorten stegen de prijzen erg hard. De gemiddelde stijging van de huizenprijzen in 2018 lag op 9% en in januari 2019 werd de historische grens van een gemiddelde huizenprijs van 300.000 euro bereikt.

De toekomst

Nu je dit gelezen hebt, snap je waarschijnlijk wel waarom veel mensen denken dat het niet meer goed komt met de huizenprijzen. Maar het einde van de stijging van de prijzen komt echter langzaam in zicht.

Voor de komende jaren is het waarschijnlijk dat de huizenprijzen nog blijven stijgen, maar deze stijging zal afnemen. Dit houdt in dat de prijzen niet meer zo hard stijgen en dus weer stabieler zullen blijven.

Het tekort aan woningen is er nog steeds, maar ook de politiek ziet in dat hier wat aan gedaan moet worden. Er wordt inmiddels weer hard bijgebouwd en er zijn ook plannen om beter om te gaan met leegstaande ruimtes.

Het zal misschien nog even duren, maar het komt waarschijnlijk wel weer goed met de woningmarkt.

Weten waar je aan toe bent?

Wil je graag weten waar je aan toe bent en hoe het bij jou in de buurt precies zit? Of ben je van plan om zelf je huis te verkopen of een andere woning te kopen? Ga dan naar een goed makelaar Deze kan je helpen bij de (ver)koop, heeft verstand van de markt en kan je antwoord geven op al je vragen!

Categories: Beurswonen