De winter staat voor de deur, en dat betekent dat we niet veel tijd meer zullen doorbrengen in de tuin. Want tja, buiten wordt binnen tijdens deze maanden. Of dat ook wil zeggen dat we dan maar geen onderhoud meer zouden moeten plegen aan de tuin? NEE! Veel mensen vergeten hun tuin te onderhouden tijdens de herfst en de winter. Dat is kwalijk, want een mooie tuin in de lente, wordt deels gevormd door onderhoud tijdens de wintermaanden. Hoe dan? Hier wat tips

Isoleer planten

Wellicht heb je planten in je tuin staan die niet (goed) tegen vorst kunnen. Bescherm ze dan met droge bladeren, jutedoek, stro of dennentakken. Indien mogelijk raden we aan je planten naar binnen (schuur bijvoorbeeld) te verplaatsen.

Voed je gazon

Heeft je gazon een heftige zomer achter de rug? Voed het dan nu het nog niet vriest. Strooi nogmaals mest zodat je gazon sterk de winter in gaat. Is je gazon te hard geraakt door de zomermaanden en is het aan vervanging toe? Leg dan voorgekweekte grasmatten. Deze kunnen prima tegen vorst.

Laat sneeuw liggen!

Sneeuw isoleert planten en bloemen en gras. Haal het dus niet weg met het idee dat dat beter is voor je tuin!

Loop niet over je gazon

Voorkom bruine, dode plekken in je gazon. Loop er niet op wanneer het gevroren heeft.

Strooi geen zout maar zand!

Is het glad op je tuinpad? En wil je strooien? Gebruik daarvoor dan geen zout maar zand. Zout kan planten en bloemen aantasten en dat ga je zien tijdens de lentemaanden.

Wie zich aan bovenstaande punten houdt, en de tuin dus niet links laat liggen tijdens de “mindere maanden” van het jaar, heeft daar zonder twijfel profijt van zodra het zonnetje in maart of april weer van zich laat horen. Doen dus!

Categories: Bouw