Wanneer je een auto van de zaak hebt, is het belangrijk dat elke rit die je erin maakt, goed geregistreerd wordt. Dit is namelijk belangrijk voor de belastingdienst. In een zakelijke auto mag je maar maximaal 500 kilometer rijden voor privégebruik. Als je boven de 500 kilometer uitkomt, moet je bijtelling betalen. Doe je dit niet, pleeg je fraude. Het correct bijhouden van je ritten is daarom essentieel. Er zijn meerdere manieren waarop je deze ritten kan bijhouden.

Met de hand

Elke rit kan je handmatig noteren in een notitieboekje of op een blaadje. Het gevaar hierbij is dat er snel en makkelijk fouten gemaakt kunnen worden. Daarnaast kost het noteren van de ritten relatief veel tijd, omdat dit nauwkeurig gedaan moet worden. Ook is de kans groot dat je dit boekje kwijt raakt en dat kan weer gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Al met al zitten hier veel risico’s aan verbonden.

App

Er zijn meerdere apps op de markt die het makkelijker maken om de rittenregistratie bij te houden. Een app doet eigenlijk hetzelfde als wat je anders in een notitieboekje zou opschrijven. Het voordeel is dat je een app minder snel kwijt zal raken en het kost minder tijd om de ritten erin te noteren. 

Ritregistratiesysteem

Het makkelijkste is om een ritregistratiesysteem te installeren in je auto. Dit is een kastje die alle ritten automatisch bijhoudt. Vervolgens kan je de ritten online uitlezen en bewaren. Wel is het belangrijk om van te voren goed te checken of het systeem voldoet aan de regels van de belastingdienst. Qua investering is een ritregistratiesysteem wel het duurste, maar de kans op fouten is het kleinst. Daarnaast kost het je geen tijd om alle ritten te noteren, want het ritregistratiesysteem van Accredis houdt dit automatisch voor je bij. 

Categories: Overig