Een houtkachel geeft een unieke sfeer en een heerlijke warmte. Deze warmte wordt gecreëerd door hout dat verbrandt wordt in de zogenoemde verbrandingskamer. De houtkachel is volledig gesloten en dat zorgt voor een efficiënte verbranding. Een gesloten verbranding is ook nog eens beter voor het milieu. Een houtkachel geeft natuurlijke warmte af en het heeft een sfeervolle uitstraling. Het zorgt voor knusse en gezellige momenten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden voor de aanschaf van de houtkachel en hier worden handige tips gegeven zodat je de juiste aankoop doet. 

Is dit geschikt voor jouw huis en waarvoor wil je het gebruiken?

De allereerste tip is zeer belangrijk, want is jouw huis wel geschikt voor een houtkachel? Hiervoor is een schoorsteen nodig of de mogelijkheid om pijpen door te trekken naar boven via verdiepingen in het huis. De schoorsteen moet ook in de juiste conditie zijn om dit in gebruik te nemen. Je kan altijd een kachelbedrijf inschakelen om hier zeker van te zijn. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan waar je de kachel voor wil gebruiken. Is dit voor de gezelligheid af en toe of wil je de centrale verwarming hiermee vervangen? Dit bepaalt namelijk het formaat en het type houtkachel.

Het formaat van de kachel en soort warmte

Hoe groter de kachel is, hoe meer ruimte je kan verwarmen. Hiervoor zijn overzichten zodat je weet wel formaat kachel geschikt is voor jouw ruimte. Dit wordt aangegeven in kilowatt. De soort warmte waar je uit kan kiezen is convectiewarmte of stralingswarmte. De warmte van de kachel wordt via de lucht verspreid bij de convectiewarmte. Bij stralingswarmte wordt de warmte direct door de kachel afgegeven.

Soort houtkachel en de kosten

Voor de houtkachel heb je de keuze uit een stalen houtkachel, gietijzeren houtkachel, tegelkachel of een speksteenkachel. De kosten variëren van 200 euro tot 5000 euro en jouw keuze hangt af van jouw wensen.

Buurvriendelijk en soorten hout

Houd rekening met jouw buurt in verband met rook en gezondheidsklachten. Breng je buren op de hoogte en minimaliseer het rookgehalte. De verschillende soorten hout zijn bijvoorbeeld berkenhout of eikenhout. Dit verschilt per kachel. Woodburner is een goed voorbeeld van een specialist in houtkachels.

Categories: wonen