Als je denkt aan mode voor buitensport, denk je al gelijk aan kleding wat handig moet zijn en waarbij niet echt rekening gehouden worden met de mode. Maar tegenwoordig is buitensportmode veel hipper! Hoe kies je de juiste buitensportmode? Je moet met een aantal factoren rekening houden. In deze blog lees je er 3!

Buitensport is heel variërend. Ga je zeilen? Dan heb je zeilkleding nodig. Ga je hiken? Dan heb je stevige hikeschoenen nodig. Allerlei verschillende activiteiten waar weer andere kleding voor geschikt is. Houd bij het kiezen van geschikte outdoorkleding in ieder geval rekening met 3 factoren. Denk hierbij aan het aantal lagen, het materiaal en de externe factoren.

Aantal lagen

Voor outdoorkleding kun je gebruik maken van een laagjessysteem. Dit laagjessysteem bestaat uit de basislaag, de isolatie en de buitenlaag. De basislaag, oftewel de eerste laag, moet je temperatuur reguleren en goed aansluiten aan je lichaam. Daarnaast is het belangrijk dat deze laag ademend is. De tweede laag is de isolatielaag. Deze laag houd je warm, wat geschikt is als het wat kouder wordt tijdens het hiken bijvoorbeeld. De buitenlaag beschermt je tegen regen of wind. Houd hierbij rekening met welke buitensport je gaat doen en welke weeromstandigheden je tegen kunt komen. Waait het hard? Zorg dan dat de buitenlaag winddicht is. Ga je zeilen? Zorg dan voor een buitenlaag dat wind-en waterdicht is.

Het materiaal

Zorg dat de basislaag bestaat uit synthetische vezels of merinowol. Belangrijk bij deze laag is dat het ademt. Kies daarom geen katoen, want dit is geen ademende stof. Bij de middenlaag moet je voornamelijk denken aan materiaal zoals fleece of wol. Deze laag moet namelijk warm zijn, maar niet te zwaar. Bij de buitenlaag kun je gaan voor hardshell of softshell. Softshell is een winddichte en waterbestendige jas en hardshell is een water- en winddichte jas. Bij een hardshell jas word je goed beschermd, maar kan de warmte niet goed weg. Bij een softshell is dit wel het geval, alleen word je niet volledig beschermd.

Externe factoren

Naast rekening houden met het weer, is het goed om te denken aan het ongedierte dat je tegen kunt komen. Ga je door het bos hiken? Denk dan eens aan kleding met een anti-insectencoating.

Als je rekening houdt met bovenstaande punten, ga je goed voorbereid en beschermd op pad! Benieuwd naar mode specifiek voor watersport? Neem eens een kijkje in de webshop van d’Oude Seylmakerij.

 

Categories: Sport