De Nederlandse chipmaker NXP is ingeschakeld door Apple voor zijn betalingstechniek in de iPhone 6, Apple’s nieuwste iPhone. Met de nieuwe iPhone kunnen gebruikers mobiele en draadloze betalingen doen. Dit meldt de Financial Times. NXP zou met deze deal enorm gebaat zijn, van de nieuwe iPhone 6 wordt namelijk een recordomzet verwacht.

NXP gebruikt de zogeheten near field communication (NFC) techniek waar Apple zeer van gecharmeerd zou zijn geraakt. De chips van NXP zoeken automatisch contact met kassasystemen en betalingsterminals. Ook kan de chip diensten laten over lopen en bijvoorbeeld alle apparatuur van Apple draadloos contact te laten zoeken met elkaar. Op 9 september zal Apple op een groot event met productlancering komen. Er wordt verwacht dat de iPhone 6 wordt getoond net als de grotere iPad van Apple.

Met de NXP chip zou Apple een grote stap kunnen zetten in de drukke mobiele betalingsmarkt. De technologie is echter al acht jaar op de markt en wordt al door andere producenten dan Apple gebruikt. Volgens Jackdaw Research, de marktonderzoeker, heeft de helft van alle Apple smartphones een NFC-chip. Hiermee kan in alle aangesloten restaurants worden betaald. Google boekte met zijn Wallet app al een grote vooruitgang, met deze app kunnen klanten in het openbaar vervoer betalen.

Op dit moment levert NXP al aan Apple voor andere toepassingen. Donderdag steeg het aandeel echter met 2% na een publicatie in Wired.