Wanneer je iemand een relatiegeschenk geeft dan zijn deze uitgaven op te voeren als kosten. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting. De relatiegeschenken vallen onder het kopje representatiekosten. Het gaat vaak om een flesje wijn of wat lekkers. Een doosje sigaren kan ook een relatiegeschenk zijn. Het is natuurlijk een goede manier om de relatie te bedanken voor het klant zijn of de goede service die ze aan het bedrijf verlenen. 

Wat geef je? 

In de regel worden flesjes wijn, paraplu’s en ook fruitmanden weggegeven. Er zijn verschillende cadeaus die geschikt zijn als relatiegeschenk. Wanneer het bedrag onder de 227 euro exclusief de btw blijft dan kan de btw verrekend worden. Daarboven is het niet meer mogelijk om btw terug te geven bij een specifieke klant. 

Personeel en relatiegeschenken

Een relatiegeschenk is voor een relatie van het bedrijf. Het gaat hier niet om het personeel. Een relatiegeschenk wordt ingezet om een klant te behouden. Het gaat hier dus niet om de geschenken die aan het personeel gegeven worden. Kerstpakketten vallen hier dus niet onder. Uiteraard zijn dit kosten welke ook aftrekbaar zijn. 

 

Welk deel is aftrekbaar?

De kosten van een relatiegeschenk zijn voor 80 procent aftrekbaar. Aan het einde van het jaar wordt 20 procent fiscaal gecorrigeerd en opgeteld bij de winst. Het is mogelijk om een vast bedrag te corrigeren aan het einde van het jaar. Bij een eenmanszaak, ZZP’er of bij een VOF is het 4500 euro. Wanneer er minimaal 22.500 euro aan gemengde kosten zijn is dit aantrekkelijk. Bij een bv gaat het om 4500 euro. Het is goed om er een aparte grootboekrekening voor te openen (de relatiegeschenken) voor meer duidelijkheid. Hoe het met de btw zit is in een voorgaande alinea al besproken. 

 

Categories: Cadeau