Er moet binnenkort nieuw stucwerk worden gedaan in je woning. Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle stuc klus. Je dient over een aantal factoren na te denken en bepaalde dingen te regelen voordat je kunt beginnen met stucen. Wat deze factoren zijn lees je in dit artikel.

De stuc klus

Voor het stucen van een wand of plafond zijn verschillende opties mogelijk. Er zijn namelijk allerlei verschillende stucsoorten met elk een andere eigenschappen en karakter. Je dient je dus vooraf goed in te lezen en zeker weten welke stucsoort je wilt.

Zelf doen of uitbesteden?

Het volgende wat je je moet afvragen is of je zelf wilt gaan stucen of dit uitbesteed aan een gespecialiseerd stukadoorsbedrijf. Wanneer je ervoor kiest om zelf het stucwerk uit te voeren dien je hier materiaal voor te regelen. Een stukadoor heeft al deze materialen gereed en hoeft dit dus niet meer te regelen, deze kan gelijk aan de slag.

Hoe is de huidige toestand?

Veel oudere wanden zijn niet meer in topconditie en bevatten bijvoorbeeld gaten. Als dit het geval is, dan is het belangrijk om de muren eerst een voorbehandeling te geven. De gaten en andere grote beschadigingen dienen te worden opgeknapt. Om mooi stucwerk te leveren moet er een effen ondergrond zijn.

Het belang van goed afplakken

Afplakken is voor de meeste, zowel onervaren en ervaren, stukadoors niet het favoriete klusje. Het is echter wel essentieel voor een mooi eindresultaat. Zo wil je bijvoorbeeld de vloer en bijvoorbeeld kastjes of wanden die niet hoeven gestukt te worden afdekken. Zo blijven deze schoon en krijg je niet bijvoorbeeld vlekken in je tapijt door wat gespatte specie. Ook dit kun je in principe zelf doen, echter zal je er zelf aanzienlijk meer moeite mee hebben dan een specialistisch stukadoorsbedrijf.

Categories: Bouw