Je stapt eigenlijk liever niet in de auto, maar moet dit in sommige situaties toch doen. Wist je dat je niet de enige bent? Alleen al in Nederland zijn er ruim 1.000.000 mensen die rijangst hebben. Dit kan variëren van een onprettige spanning tot paniekaanvallen.

Rijangst of faalangst?

De termen rijangst en faalangst wordt nog wel eens door elkaar gehaald. Faalangst is een specifieke angst voor het maken van fouten. Bij rij angst ben je echt bang om te rijden. Je hebt dan een ongemakkelijk gevoel tijdens het rijden en durft bijvoorbeeld niet door tunnels te rijden of de snelweg op te gaan. Vaak merk jezelf wel of je last hebt van rijangst. Je stelt afspraken uit of neemt andere routes om bepaalde situaties te vermijden.

Rijangst overwinnen

De angst ontstaat vaak door een negatieve ervaring. Je kunt helaas niet terug in de tijd om de ervaring te voorkomen. Wat je wel kunt doen is het gevoel bij het autorijden veranderen. Dit doe je door informatie te krijgen over de auto of situatie. Kennis zorgt er namelijk voor dat je zekerder achter het stuur zit. Verder is het belangrijk om goede ervaringen op te bouwen die opwegen tegen de slechte situaties. Bij elke positieve ervaring zul je een stuk zekerder achter het stuur zitten.

Rijscholen gespecialiseerd in rijangst

Het is een grote stap om te werken aan je rijangst. Het kan dan fijn zijn om dit te doen bij een rijschool die hier ervaring in heeft. Er zit bijvoorbeeld een rijschool in Almelo die hier ervaring mee heeft. Zij hebben rij instructeurs die een opleiding NLP-practitioner met specialisme verkeersangst hebben gevolgd. Net als deze rijscholen zijn er natuurlijk meer. Rijscholen zoals deze kunnen je op gemak stellen en werken stap voor stap samen met jou aan het bereiken van je doelstelling. Zo kan ook jij ontspannen achter het stuur zitten.

Categories: Economie