Na uren werken is het zover, je proefschrift is eindelijk klaar. Het is nu de tijd om het proefschrift te drukken. Het meest gebruikelijke is om het in de vorm van een boekje te doen. Je kan je proefschrift online opsturen naar een drukker. Die het controleert en adviseert je bij het kiezen van het papier en de druk- en bindmethode.

In deze blog vind je een aantal belangrijke informatie die handig zijn bij het drukken van je proefschrift. Zo moet je nadenken over het formaat, het papier dat je wilt gaan gebruiken, de bindmethode en op welke manier het gedrukt moet worden.

Formaat proefschrift

Laten we beginnen met het formaat van het proefschrift. Het formaat dat het meest gekozen wordt voor een proefschrift is 17 bij 24 centimeter. Mocht je daar van af willen wijken, zal je rekening moeten houden met extra kosten.

Dikte
Ook moet er rekening gehouden worden met de dikte van het papier. De dikte wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter. Hoe zwaarder het papier is, hoe minder transparant. Bovendien voelt zwaarder papier chiquer.

Bindmethode
Je moet ook kijken welke bindmethode je het mooist vindt:

Genaaid gebrocheerd Groepen van pagina’s worden slim gevouwen en aan elkaar genaaid. Dit resulteert in een duurzaam en soepel boek. Deze methode is wel vrij kostbaar.

Pur-belijming Met pur-belijming hanteer je dezelfde techniek als bij genaaid gebrocheerd inbinden. Het enige verschil is dat de groepen pagina’s gefreesd en gelijmd worden in plaats van genaaid. De techniek is snel, resulteert in een mooie vlakke rug en is goedkoper dan genaaid gebrocheerd inbinden. Deze techniek wordt veel gebruikt voor schoolboeken.

Gefreesd gelijmd / Perfectbind De vouwvellen worden losgefreesd en de pagina’s als losse vellen in elkaar gelijmd. Nadeel van deze techniek is dat bladzijden sneller loslaten dan het geval is bij de andere twee technieken.

Er zijn 2 verschillende manieren om je proefschrift te drukken:

Offsetdruk
Dit is een techniek die meestal gebruikt wordt voor boeken, tijdschriften en kranten. Via een aluminium plaat wordt de inkt op een rubberdoek aangebracht. De inkt wordt vervolgens op deze manier papier gedrukt. De meeste proefschriften worden op deze manier gedrukt.

Digitaal drukken
Dit is een vergelijkbare methode met hoe je thuis een foto uitprint, alleen dan natuurlijk met een professionele printer bij de drukker. Voor deze techniek ben je goedkoper uit bij een lage oplage, omdat er geen technische handeling vereist is voordat het drukken gestart kan worden.