Nachtrust is een van de belangrijkste dingen die er is. Als je slaapt geef je je hersenen de tijd zich te reinigen en de emoties van de dag te verwerken. Zodra je begint te rusten zal je lichaam melatonine aanmaken, hierdoor wordt je slaperig. Vervolgens wordt de informatie van de dag waar nodig opgeslagen in je lange termijn geheugen. Een slaaptekort kan leiden tot een depressie, dementie, overgewicht of hartklachten. De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn. Maar wat zorgt voor een goede nachtrust?

 

Goed bed

Een goede slaapplek is van uiterst belang zodra het aankomt op nachtrust. Zorg ervoor dat je bed de goede afmetingen heeft en voorzien is van een comfortabel matras. Maar wat is een goed matras? Dat is voornamelijk afhankelijk van jouw voorkeur. Heb je liever een zacht of hard matras? Daarnaast is lichaamsgewicht ook belangrijk. Iemand die zwaarder is heeft namelijk meer profijt van een steviger matras, dan een zacht inzakkend matras. Verder is het belangrijk dat je het juiste dekbed en hoofdkussen hebt, maar dit is zo makkelijk nog niet. De keuze is namelijk enorm: ventilerende kussens, traag schuim kussens of ergonomische kussens. Hier moet de nodige tijd in worden gestoken om uit te zoeken welke het best bij jou past.

 

Voorbereiden op je nachtrust

Zodra je een goed bed hebt gevonden, is het belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt voordat je gaat slapen. Zorg ervoor dat je alcohol vermijd voordat je gaat slapen. Door alcohol val je dan misschien wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust gaat achteruit. Ook is het belangrijk om geen koffie te drinken voordat je gaat slapen, omdat dit je eventueel langer wakker zal houden. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen gedurende de dag. Zodra je minstens dertig minuten beweging hebt gehad, bevordert dit de nachtrust. Dit kan gedaan worden door te wandelen of fietsen, maar ook sporten zoals voetbal of tennis kunnen hierin bijdragen. Als laatste is het belangrijk om een goed ritme te hebben. Zorg ervoor dat je op regelmatige tijden eet en gaat slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam gewend raakt aan deze tijden en al in de ontspanningsmode gaat voordat je gaat slapen. 

Een goede nachtrust wordt dus veroorzaakt door een goede slaapplek met een goed matras, maar een goede voorbereiding is al het halve werk. 

Categories: Economie