U wilt als horecaondernemer natuurlijk de beste en lekkerste wijnen schenken. Maar zoals u ongetwijfeld zult weten hangt de smaak van de wijn niet alleen af van de druif. Ook het klimaat waarin de wijn rijpt en opgeslagen ligt is van essentieel belang voor de smaak.

In dit artikel wil ik het met u gaan hebben over de wijnklimaatkast. Met een wijnkast bent u gegarandeerd van een goed smakende wijn. Geen nare verrassingen meer van niet lekker smakende wijnen dus. Maar hoe komt het dat een wijn uit een wijnkast zo veel beter is dan een wijn die ‘normaal’ opgeslagen ligt?

Constante temperatuur

U kunt uw wijnkast instellen op een bepaalde temperatuur, meestal is tussen de 10 en 13 °C de aanbevolen temperatuur. Bovendien is het mogelijk om een wijnkast te kopen met twee zones. Indien u een wijnkast met twee zones heeft kunt u uw wijn dus op twee verschillende temperaturen bewaren.

In tegenstelling tot grote ruimtes (kelders) heeft een wijnkast geen last van temperatuurschommelingen. Dit komt door de moderne elektronica die in de kast verwerkt is. De temperatuur wordt door deze elektronica namelijk constant in de gaten gehouden en daardoor kunnen grote schommelingen in temperatuur worden voorkomen.

Serveergemak

Voor de ultieme smaakervaring is het natuurlijk van belang dat de wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Omdat de wijn in de wijnkast opgeslagen ligt is zij al op de perfecte temperatuur en hoeft zij dus niet meer warmer of kouder te worden gemaakt. Door een wijnkast aan te schaffen kunt u dus veel last-minutestress voorkomen.

Optimale luchtcirculatie

Uw wijn ligt in de wijnkast in een goed geventileerde omgeving. Het is belangrijk dat u het onderscheid tussen ventilatie en tocht begrijpt. Tocht komt de wijnsmaak namelijk niet ten goede, terwijl een goede luchtcirculatie juist zorgt voor een beter rijpingsproces.

Optimale luchtvochtigheid

In een wijnkast ligt de luchtvochtigheid tussen de 50-80%. Hierdoor wordt schimmel en uitdroging van kurk en etiket voorkomen. Het zou toch zonde zijn als uw kwaliteitswijn ontsierd wordt door een beschimmeld etiket? Zoals al eerder vermeld voorkomt u met een wijnkast ook de uitdroging van de kurk. Indien een kurk uitdroogt kan lucht doordringen tot de wijn en dat is natuurlijk iets wat we willen voorkomen.

Anti Uv-straling

Een wijnfles is niet voor niets meestal bruin of groen van kleur. Hierdoor wordt namelijk gepoogd om zonlicht niet toe te laten tot de wijn. Smaak en kleur zullen veranderen indien een wijn niet tegen de zon beschermd is. Door uw wijn in een wijnkast op te slaan geeft u uw wijn een extra bescherming tegen de zon.

Professionaliteit

Doordat u uw wijn, door de wijnkast, perfect van smaak en temperatuur kan serveren maakt dit uw horecazaak natuurlijk een stuk professioneler. Bovendien kunt u uw wijnkast inbouwen in uw etalage. Geeft u niet alleen lekkere wijn, maar ook een stukje professionele uitstraling.

Waar koop ik een wijnkast?

Na het lezen van al deze voordelen is het goed mogelijk dat de volgende vraag in u naar boven rijst: ‘waar koop ik een wijnkast?’ Smaak van de Wereld kan u helpen in de zoektocht naar een goede opslag manier voor wijn. Ook kunt u kijken op de website van Hakpro voor al uw horeca benodigdheden.

Categories: Voeding