Het woonadres van de automobilist is een belangrijke factor bij het bepalen van de hoogte premie voor de autoverzekering. Niet alleen tussen de provincies onderling zijn er opvallend grote verschillen, ook binnen de provincies en zelfs binnen een gemeente kan er een aanzienlijk verschil bestaan in de hoogte van de te betalen premie. Dat maakt het voor consumenten lastig om de goedkoopste autoverzekering te kiezen.

Wat verklaart deze verschillen?

Als consument ben je vrij om te kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je de verzekering onderbrengt. Op hun beurt zijn de verzekeraars echter ook vrij om zelf het premiebeleid te bepalen en kunnen ze bepalen welke aanvullende dekkingen wel en niet worden meegenomen in een bepaald pakket. Een verzekeringsmaatschappij is een organisatie die risico’s probeert af te dekken. Daarvoor bestaan allerlei ingewikkelde formules en waar die precies op zijn gebaseerd, daarover wordt vaak tamelijk geheimzinnig gedaan. Duidelijk is in elk geval wel dat de te betalen premies hoger zijn naarmate het risico ook groter is.

  • Wonen er relatief veel wanbetalers in jouw wijk of rijden er relatief veel goedkope autootjes rond? Dan is de kans groot dat je een hogere verzekeringspremie voorgeschoteld krijgt.

  • Staat je huis in het noorden of oosten van het land? Dan zou het best kunnen dat je veel minder premie betaalt dan iemand in het westen, waar veel meer verkeer rijdt.

  • Woon je in het centrum van de stad, dan heb je statistisch gezien een grotere kans op aanrijdingen dan wanneer je in een rustige buitenwijk woont. Een hogere premie dus.

Het zijn overigens geen kleine verschillen. Uit onderzoek blijkt dat mensen, afhankelijk van hun adres, soms tweehonderd euro per jaar meer kwijt zijn aan hun autoverzekering dan iemand met exact dezelfde auto op een andere locatie. Daardoor is het lastig om met zekerheid te zeggen waar je nu echt de goedkoopste autoverzekering van Nederland hebt. Ook al omdat er nog veel meer factoren van invloed zijn op de hoogte van het bedrag. Denk daarbij aan het aantal autodiefstallen, maar ook het totale aantal schadeclaims dat een verzekeraar ontvangt. Friesland komt vaak zeer gunstig uit de bus. De plaats Dokkum wordt zelfs regelmatig genoemd als de plek waar de premie het laagst is. Je auto verzekeren is een noodzakelijke handeling, je bent het immers wettelijk verplicht.  Door slim te kiezen, betaal je in elk geval niet meer dan nodig is.