Het feit dat veel fysieke winkels de handdoek in de ring moeten gooien is niet onbekend. In veel branches redden de fysieke winkels het niet meer om op te boksen tegen de (steeds groter wordende) online webwinkels. Vorige maand moest ook verf- en behangwinkel “van Aken”, na 111 jaar haar deuren sluiten. Het werd steeds lastiger en hun verdienmodel moest veranderen. Hier waren onvoldoende middelen voor en hierdoor werd de winkel genoodzaakt gesloten.

Webwinkels vergroten hun terrein

Webwinkels in de woonbranche vergroten aanzienlijk hun marktaandelen, zo hebben verschillende webwinkels als Rivieramaison.nl, Nubehangen.nl en Ikea.nl er heel goed aangedaan om voortijd de overgang naar online goed uit te voeren. Het betaald zich momenteel goed uit en de vooruitzichten zijn veelbelovend. In de toekomst zullen steeds meer producten uit het woon/huishouden online verkocht gaan worden.

Verschuiving

De woonbranche is een branche waarbij de verschuiving laat merkbaar is, veel mensen kochten (soms nog steeds) veel liever dit soort producten gewoon in een fysieke winkel. Je kunt hier de persoonlijke service gebruiken en advies krijgen. Dit was volgens marktkenners de reden dat deze branche zich laat naar online verschuift.

Branches waar je al jaren een grote verschuiving ziet zijn bijvoorbeeld:
– Telefonie en internet
– Fashion
– Verzekeringen en Hypotheken
– Eten (laten bezorgen)
– Travel

Volgens Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal de komende jaren ook de verschuiving plaatsvinden in o.a. de autobranche. Je ziet hier al enige tijd dat met name lease auto’s steeds vaker via het internet worden afgesloten en dit zal sterk doorgroeien.

Categories: Economie