Wellness verplaatst zich steeds vaker naar de tuin. Spabaden, buitensauna’s en hot tubs lijken in steeds meer tuinen eerder regel dan uitzondering. Vooral de populariteit van een eigen privé zwembad neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Wat zijn de trends en wat komt er kijken bij het aanschaffen van een zwembad?

Wie zich oriënteert op het kopen van een eigen zwembad, staat nogal voor een klus. Opzetbaden, betegelde baden, met folie beklede baden, polyester baden: de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel behandelen we enkele aandachtspunten om de keuze wat eenvoudiger te maken.

Formaat en budget
Het formaat van je zwembad is uiteraard afhankelijk van de ruimte in je tuin, maar zeker ook van je budget. Wie niet het geld heeft voor een echt groot zwembad, maar wel graag een bad wil dat groter is dan het gemiddelde opblaasbad, vindt op internet genoeg baden tussen de 3500 en de 5000 euro. Deze baden kunnen boven de grond worden opgebouwd, maar ook deels worden ingegraven. Heb je ambitieuzere bouwplannen voor een eigen zwembad? Houd dan rekening met een extra nulletje voor de komma. Bij dit soort zwembaden wordt het zoeken naar een goede zwembadbouwer ook belangrijker.

Monoblock-zwembaden
De laatste jaren is er vooral een toename te ontdekken in de verkoop van monoblock-zwembaden. Dit zijn polyesterbaden die uit één geheel vervaardigd zijn. Deze monoblock-zwembaden zijn in steeds meer modellen en afmetingen verkrijgbaar. Ook worden ze compleet voorgemonteerd op locatie afgeleverd. Hierdoor profiteer je binnen no time van je eigen zwembad.

Naast monoblock-zwembaden zijn ook baden met een hoge waterlijn populair. Bij deze baden bevindt de waterspiegel zich op gelijke hoogte als de kant, wat een strakker resultaat oplevert. De baden worden hierom ook wel spiegelbaden of overloopbaden genoemd.

Kleur
Was het vroeger gebruikelijk om te kiezen voor een blauw zwembad, tegenwoordig worden ook de kleuren wit en grijs steeds populairder. In blauwe baden krijgt het water een azuurblauwe kleur. In een grijs of wit bad kleurt het water nog steeds blauw, maar dan een stuk lichter, waardoor het water een sprankelende look krijgt.

Duurzaamheid
In het zwembad aanbod is daarnaast steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn er onder andere solar-lamellen verkrijgbaar die de warmte van de zon afgeven aan het water. Ook zijn er innovatieve stappen gezet op het gebied van chemicaliën, waardoor water steeds beter gedesinfecteerd kan worden, terwijl de geur van chloor juist afneemt.

Meer informatie over de mogelijkheden voor een eigen zwembad, vind je hier.

Categories: BouwLifestyle