Veel startende ondernemers hebben vaak nog geen duidelijk overzicht van wat de mogelijkheden zijn. Het is niet altijd mogelijk om als ZZP’er te leasen, omdat je nog niet beschikt over jaarcijfers. Toch hoeft dit in principe niets uit te maken en kun je ook als starten gewoon een auto leasen. We geven hieronder dan ook enkele info die jou als ZZP’er verder kan helpen.

De diverse mogelijkheden
Bij het leasen van een auto kun je kiezen uit verscheidene leaseconstructies. Echter, is niet elke leasevorm geschikt voor een zzp’er en worden daarom ook alleen de constructies toegelicht die van toepassing zijn op ZZP.

Zakelijk rijden
Als startende ondernemer denk je als eerste aan het zakelijk leasen van een auto, waarbij je de auto dus vanuit je bedrijf huurt. Het voordeel hiervan is dat de kosten van de auto niet drukkend zijn op je balans, omdat de leasemaatschappij de eigenaar blijft van de wagen. Echter, is niet elke zakelijke leaseconstructie mogelijk voor een zzp’er. Je zou wel een auto kunnen huren door middel van een full operational lease. Het leuke aan deze leasevorm is dat het voor zowel personen auto’s als bedrijfswagens mogelijk is om deze leaseconstructie af te sluiten. Indien je dus als zzp’er nog niet over jaarcijfers beschikt, kun je de wagen eerst ook als particulieren full operational leasen.

Wat houdt full operational lease in?
Je kunt het zien als een persoonlijke lening. De maandelijkse kosten die je betaald zijn te vergelijken met huur. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch gezien de eigenaar van de auto, waardoor je geen risico hebt om waardevermindering. Alle onkosten zitten bij Full Operational Lease bij het maandelijks bedrag inbegrepen, slechts de brandstof is voor eigen rekening. Het biedt dus veel mogelijkheden voor een zzp’er. Houdt er hierbij wel rekening mee dat er ook als zzp’er bijtelling betaald dient te worden. Dit betekent dat een percentage van de fiscale waarde van de auto betaald moet worden. Dit is alleen het geval wanneer je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Als zzp’er kun je nogal gauw aan deze 500 kilometer komen.

Private lease
Deze leaseconstructie kan dan een goed alternatief zijn. Je hoeft namelijk bij deze leasevorm geen bijtelling te betalen voor persoonlijk gebruik. De zakelijke kilometers die gereden worden, zijn te declareren bij je bedrijf tegen een netto vergoeding.

Dit zijn enkele mogelijkheden die je als zzp’er hebt en een auto leasen is daarmee dus zeker een mogelijkheid. Ook zonder jaarcijfers!

Categories: Auto