Het vaarseizoen is voorbij en dat betekent dat het winterseizoen eraan komt, dat betekent dat het tijd is om te beginnen met het winterklaar maken boot. Om de levensduur van uw boot te verlengen is het belangrijk dat er goede voorbereidingen worden getroffen. De kou en vocht kan namelijk uw boot flink aantasten met name uw buitenboordmotor. Het is daarom belangrijk om uw buitenboordmotor en uw boot goed winterklaar te maken, zo voorkomt u eventuele reparaties of schade.

Onderhoud plegen aan uw boot of buitenboordmotor

Naast het normale regelmatige onderhoud aan uw boot of buitenboordmotor moet u na elk vaarseizoen extra handelingen uitvoeren. Uw motor dient namelijk winterklaar worden gemaakt om zo een goede start in het voorjaar te hebben en om schade te voorkomen. Wij krijgen vaak de vraag of het nuttig is om uw motor te laten onderhouden als u weinig uren op het water heeft gemaakt. Ons antwoord daarop is ja, voor een optimale start is winteronderhoud namelijk noodzakelijk. Ook al heeft u niet veel gevaren krijg uw boot en motor toch veel te verduren in het water door aantasting van het water.

Belangrijkste onderhouds punten

Er zijn een aantal onderdelen die goed onderhouden moeten worden, ook zijn er een aantal klusjes die gedaan moet worden na het vaarseizoen om uw boot optimaal te laten presteren. Wij raden altijd aan om uw motorolie te verversen, goede motorolie is namelijk van groot belang voor een goed lopend motorblok. Dit moet ook gedaan worden bij weinig vaaruren, er trekt dan namelijk meer vocht in het motorblok wat slechte gevolgen heeft voor uw motor. Naast de motor dient de accu van de boot ook nagelopen te worden, wanneer een accu niks doet is er spanningsverlies wat leidt tot ontlading en veroorzaakt daarmee schade aan uw accu. Wij raden altijd aan om advies of informatie te vragen bij een erkende leverancier of watersport winkel wat u aan uw boot kunt doen om hem optimaal te onderhouden. Die hebben namelijk de juiste informatie en kennis om u goed te helpen.

Komt u er niet uit of heeft u vragen betreft onderhoud aan uw boot?

Het is begrijpelijk dat u niet weet waar u moet beginnen met het onderhouden van uw boot of buitenboordmotor, daarom adviseren wij altijd hulp in te schakelen van een erkende leverancier of watersportwinkel. Die bieden vaak services aan om uw boot na te laten lopen en onderhoud te plegen. U kunt namelijk een aantal onderhoudsklussen niet zelf verrichten, daar is professionele kennis en ervaring voor nodig. U kunt ook altijd de zoekterm ‘winterklaar maken boot’ gebruiken op google om zo verschillende informatie te vinden voor klussen die u zelf makkelijk kunt verrichten.