Ben jij bezig om een pand te kopen? Dan is de term bouwkundig rapport vast al een keertje voorbij gekomen. Misschien ben jij al bezig met een bouwkundig rapport aanvragen. Maar weet je nog niet helemaal zeker of dit slim is om te doen? In deze blog wordt je een handje verder geholpen. Je leert hier namelijk over de belangrijkste voordelen van een bouwkundig rapport.

Je hebt zekerheid gevonden

Het eerste voordeel van een bouwkundig rapport is dat het je zekerheid geeft. Een bouwkundig rapport vertelt je namelijk precies over de staat van een pand. Daarbij worden niet alleen de sterke, maar ook de zwakke punten geduid. Je weet daardoor precies wat je gaat kopen. Hierdoor kom je niet voor een negatieve verrassing te staan en geeft dit rust tijdens het koopproces.

Een sterke onderhandelingspositie

Een ander voordeel van een bouwkundig rapport is dat je door dit rapport een sterke positie aan de onderhandelingstafel hebt. Een verkoper kan je niet zomaar gaan belazeren. Je weet immers precies hoeveel een pand volgens deskundigen waard zou moeten zijn en ook waar het aan schort met dit pand. Op deze manier weet je zeker dat je een bod accepteert dat nooit te laag is.

De koper weet dat je serieus bent

Tevens is het een voordeel dat door middel van een bouwkundig rapport een koper onmiddellijk weet dat hij met een serieuze partij te maken heeft. Als verkoper kom je namelijk talloze kopers tegen die je tijd verspillen. Dit doen ze door bijvoorbeeld lachwekkende biedingen te doen. Zodra ze een bouwkundig rapport zien, weten ze dat het menens is. Zo houd je enkel serieuze partijen over voor jouw pand.

Je ontvangt duidelijke inzichten

Tot slot is het een voordeel dat een bouwkundig rapport je duidelijke inzichten over je pand geeft. Bij plekken als Huiskeur krijg je bijvoorbeeld het financiële plaatje van het gebouw duidelijk voorgeschoteld. Denk je aan een verbouwing? Dan weet je hierdoor precies welke extra kosten je kunt verwachten. Hetzelfde geldt voor de inzichten van de huidige staat van jouw gebouw. Door een bouwkundig rapport weet je dus precies waar je op verschillende vlakken staat als pandeigenaar.

Categories: Bouw