Als werkgever komt er vanalles op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden van je werknemers. Sommige diensten moet je verplicht afnemen bij een arbodienst, zoals het begeleiden van zieke werknemers en het controleren van de verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie. Daarnaast kan je er als werkgever voor kiezen ook andere diensten af te nemen om je te ontzorgen. Hoewel de deskundigen door jou als werkgever betaald worden, opereren zij wel zelfstandig en onafhankelijk. Ook de persoonlijke en medische informatie van werknemers behandelen zij vertrouwelijk. Zij geven deze informatie alleen door aan de werkgever als de werknemer hier toestemming voor heeft gegeven.

Voordelen van een arbodienst

De medewerkers ondersteunen jou met hun expertise bij de verplichtingen die je hebt als werkgever op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zij ondersteunen je niet alleen op het gebied van preventie en verzuimbegeleiding, maar ook op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ook kennen zij de ins en outs van de procedures bij het UWV. Daarnaast mag de arbo dienst medische vragen stellen waar jij dat als werkgever niet mag. Zij zijn dus ook een schakel tussen jou en de werknemer in de verzuimbegeleiding.

De arbodienst in tijden van corona

In tijden van corona kom je als werkgever voor nieuwe uitdagingen te staan waarbij de arbodienst je van advies kan voorzien met betrekking tot arbeidsomstandigheden. Zo kan je als werkgever hygiënemaatregelen treffen om je medewerkers te beschermen en het risico op verspreiding van het virus te verminderen. Je bedrijfspand reinigen speelt hierin een belangrijke rol. Voer extra schoonmaakrondes in waarbij het schoonmaakbedrijf contactplekken zoals toiletten, deurklinken en kranen, maar ook de knopjes van de koffiemachine een extra schoonmaakbeurt geeft. Zo verminder je het risico op besmetting. Wil je vloeren, deuren en andere oppervlakken niet alleen reinigen, maar ook desinfecteren, schakel dan een schoonmaakbedrijf in voor het bedrijfspand reinigen met stoomreiniging.

Categories: Zorg