Bent u van plan om een bedrijfspand te gaan huren of kopen? Dan is het verstandig om te letten op het energielabel van het desbetreffende pand. Het energielabel geeft de energiezuinigheid van het pand aan. Hoe groener het label, des te minder kosten u zal hebben voor water, elektriciteit en verwarming. Tevens is een energielabel voor eigenaren van het pand verplicht bij verhuur of verkoop van het bedrijfspand.

Wat is een energielabel?

Een energielabel bedrijfspand is een rapport met daarin alle energie gerelateerde eigenschappen van het pand en de toegewezen energieklasse. Dit wordt ook wel het energieadvies rapport genoemd. In dit rapport vindt u ook het verplichte energielabel. Dit rapport wordt opgesteld door een Energie Prestatie Advies (EPA) adviseur en bevat ook adviezen voor een energiezuiniger bedrijfspand. Het energielabel kan van klasse A++++ tot en met G zijn. Waarbij G het minst energiezuinig is en A++++ het zuinigste.

Waarom de energieklasse belangrijk is

Voor pandeigenaren is het energielabel vooral belangrijk om te voldoen aan de verplichting en zo een boete te voorkomen. Voor potentiële huurders of kopers betekent een energielabel veel meer. Zo kunt u zien hoeveel energie het pand verbruikt, waardoor u rekening kan houden met de energiezuinigheid en de energiekosten. Bezichtigt u verschillende bedrijfspanden? Dan is het verstandig om goed te kijken naar de verschillende energielabels en de prijs. Tegenwoordig is het belangrijk om een energiezuinig bedrijfspand te hebben. Zeker met de komende verplichtingen is het verstandig om dit zwaar mee te laten tellen bij uw beslissing voor het kopen van een pand. 

Energielabel aanvragen

Een energielabel is alleen geldig als deze is uitgegeven door een gecertificeerd bedrijf. Vraag daarom altijd uw energielabel aan bij een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf. Zo weet u zeker dat uw energielabel geldig is. Wist u trouwens dat een nieuw uitgegeven energielabel maarliefst 10 jaar geldig is?

Categories: Bouw