Frisdrank is niet meer weg te denken uit Nederland op dit moment. In elke supermarkt waar u komt is een grote afdeling met frisdranken te vinden. Maar wat is frisdrank nou eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? In deze blog lees je alles over frisdrank.

Wat is frisdrank?

 

Frisdrank is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol, in frisdrank zit altijd water, suiker, vruchtsappen en/of aroma’s (aroma’s zijn geurstoffen waardoor de frisdrank lekker gaat ruiken), soms zitten er ook stukjes fruit of vruchtvlees door frisdrank.

In de meeste frisdranken zit ook koolzuur, koolzuur is een soort gas waardoor er prik in de frisdranken komt en waardoor er ook belletjes ontstaan in een glas frisdrank

In frisdranken zit vaak koolzuur onder andere in;

 

In vruchtsappen zit vaak geen koolzuur zoals;

  • Sinaasappelsap
  • Appelsap

 

Ook zijn er verschillende soorten. Zo zijn er light frisdranken en er zijn normale frisdranken, voor als uw minder suiker wil binnen krijgen als u een glas frisdrank neemt of een beetje op de lijn let.

 

Hoe wordt frisdrank gemaakt?

 

Leuk al die frisdranken, maar hoe wordt dat nou precies gemaakt in een fabriek? Nou dat gaat zo!

  1. First, er wordt siroop bereid, de suiker wordt opgelost in water en dan worden er vruchtsappen, geur- en smaakstoffen erin gedaan.
  2. Daarna wordt de siroop vermengd met het water, dat kan gewoon gezuiverd water zijn, maar ook bijvoorbeeld bronwater.  
  3. Dan wordt er koolzuur in gedaan
  4. Daarna wordt de frisdrank in flessen gedaan. Dit gebeurt met een machine en een lopende band. Hierbij worden de flessen die uit de winkel komen schoongemaakt en omgespoeld, ook gaan de flessen nog langs een machine wat een ‘sniffer’ wordt genoemd. Hier wordt door de machine opgemerkt of er vieze stoffen in zijn bewaard zoals, benzine, terpentine of diesel. Deze flessen worden eruit gehaald en niet gebruikt om te recyclen.
  5. Daarna gaan de schone flessen in een machine en worden ze gevuld, soms wel 40.000 per uur!
  6. Hierna krijgt de fles een etiket, wordt de dop erop gedraaid en worden ze in kratten geplaatst.