Komt je grote droom om je eigen boek uit te geven bijna uit? De laatste stap is zeer waarschijnlijk het (laten) ontwerpen van een bijpassende boekomslag. Er zijn hierbij een aantal factoren om rekening mee te houden. Hoe zorg je dat de boekomslag niet te druk is, maar toch opvalt bij potentieel geïnteresseerden? In dit artikel lees je er meer over een boekomslag laten ontwerpen

 

Tip 1: schakel een professionele ontwerper in

Bij het ontwerpen van een boekomslag is het heel verstandig om hier een professionele partij voor in te schakelen. Het voorkomt dat de boekomslag niet scherp is, dat de verkeerde kleuren gebruikt zijn, enzovoorts. Daarbij kan een professionele ontwerper je inspiratie geven aan de hand van eerder uitgewerkte boekomslagen. 

 

Tip 2: kies voor de juiste kleurencombinatie

Zoals al genoemd werd wil je dat het boek opvalt in de boekhandel. Tegelijkertijd moet de boekomslag je doelgroep aanspreken. Probeer voor een kleurencombinatie te kiezen die in beide doelen voorziet. Kies voor een rustige blauw kleur bij oudere lezers, of ga voor een opvallende oranje kleur bij een jongere doelgroep.

 

Tip 3: voorzie de boekomslag van een samenvatting

De samenvatting op de boekomslag heeft vaak een grote impact op de keuze om een boek wel of niet aan te schaffen. Zorg er om deze reden voor dat er een aansprekende samenvatting op de achterzijde van je boek komt te staan. 

 

Tip 4: maak de boekomslag persoonlijk

Ook het persoonlijk maken van een boekomslag kan bijdragen aan de verkoopcijfers van je boek. Je maakt een boekomslag persoonlijk door hier bijvoorbeeld een foto van jezelf op te zetten, of door een korte introductie over jezelf te gebruiken. 

 

Tip 5: zorg dat de boekomslag past bij de inhoud

Wellicht de belangrijkste tip: zorg dat de boekomslag qua ontwerp past bij de inhoud van het boek. Het klinkt vanzelfsprekend, maar is dat lang niet altijd. Let op het lettertype dat je gebruikt, de gebruikte kleuren in het ontwerp, enzovoorts.