Misschien zit je erover na te denken om zilver te kopen. Dit kan voor verschillende redenen zijn. Als je fysiek zilver wilt kopen dan is dit mogelijk in baren, zilveren penningen of zilveren munten. Zilveren munten kopen zijn een bekende vorm om in zilver te beleggen. Er zijn twee soorten zilveren munten, namelijk de zilveren munten die vroeger gebruikt worden als betaalmiddel en bullion munten. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over zilveren munten kopen.

 

Zilveren munten als wettig betaalmiddel

Zilveren munten waren vroeger een wettelijk betaalmiddel in de meeste landen. Hierdoor had het muntgeld ook daadwerkelijk een direct onderliggende en intrinsieke waarde. Afhankelijk van de hoeveelheid zilver werd er een bepaalde waarde aan de zilveren munt toegekend. Gedurende de jaren 60 en 70 zijn de meeste landen gestopt met het gebruik van echt zilver in muntgeld. Deze zilveren munten vormen een goede belegging tegenwoordig, omdat ze een gegarandeerde hoeveelheid zilver bevatten. In de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zijn ze makkelijker te verkopen, aangezien ze hier herkenbaar zijn voor de kopers. In Nederland waren goede voorbeelden hiervan de zilveren rijksdaalder, tientje en gulden.

 

Bullion zilveren munten

Er bestaan ook bullion zilveren munten. Deze munten zijn speciaal gemaakt om als belegging in fysiek zilver te dienen. Bullion munten hebben wel een intrinsieke waarde, alleen staat deze niet in verhouding tot de waarde van het zilver in de munten. Een voorbeeld hiervan is een Philharmoniker, deze bullion munt is tussen de 15 en 20 euro waard, ondanks dat hij maar een nominale waarde heeft van 1,50 euro. Over het algemeen hebben zilveren bullion munten een standaard gewicht van 1 ounce, dit is 31,103 gram. Zilveren bullion munten zijn wereldwijd geaccepteerd en bekend onder kopers en verkopers. De meest bekende bullion munten zijn de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijke Philharmoniker en de Australische Kangaroo.

 

Waarom het een goed idee is om zilveren munten kopen

Als je ervoor kiest om fysiek zilver kopen dan is het de beste keuze om zilveren munten kopen. Op zilver baren wordt 21% BTW geheven. Als je ervoor kiest om zilveren munten te kopen dan wordt er geen BTW geheven. Het nadeel is wel dat zilveren munten onder de BTW marge regeling vallen. Op het moment dat je je munten verkoopt dan moet je alsnog 21% BTW betalen. Dit kan je uiteraard doorberekenen in de verkoopprijs. Als je uiteindelijk besluit om zilveren munten te kopen dan kan je dit het beste online doen via een webshop. Je kan dan makkelijk de prijzen en voorwaarden vergelijken. In sommige gevallen kan je je bestelling zelf ophalen, zo kan je gelijk controleren of alles in orde is met je belegging. Als je ervoor kiest om zilver kopen via een ander platform zoals Ebay of Marktplaats dan is het altijd belangrijk om de afmetingen en het gewicht te controleren. Een andere optie is het gebruik van een magneet(zilver blijft niet plakken) of door toetswater met een toetssteen te gebruiken. Het beste moment is nu om zilver te kopen, omdat er een groeiende vraag naar zilver is en het nog steeds wordt aangeboden voor relatief lage prijzen. Zo ben je ervan verzekerd dat je een goede investering voor de toekomst doet.

Categories: Blog