Er jaagt een groot personeelstekort waardoor het aantal banen opgevuld dient te worden. Ondanks dat een hoog aantal studenten het afgelopen jaar begonnen is aan diverse opleidingen in de gezondheidszorg, staat de gezondheidszorg nu te springen om verpleegkundigen en verzorgenden.

Vertekend beeld

Als aan leerlingen gevraagd wordt tijdens een studiekeuze wat je later moet doen als je in de gezondheidszorg komt te werken, geven de meeste aan dat een groot deel om het wassen van patiënten gaat. Tevens wordt gedacht dat het werken in de gezondheidszorg simpel en saai is.

Mannen in de zorg

Mannen staan over het algemeen het minst te springen als het gaat om het werken in de zorg. Mannen vinden het beroep niet stoer genoeg, terwijl als manzijnde juist een goede uitdaging is. Mannen zijn nodig om de vrouwelijke collega’s aan te vullen. Zo vinden patiënten het leuk en bijzonder om een man aan hun bed te zien. Ook zijn er sommige mannelijke patiënten die liever een mannelijke verpleegkunde hebben als aanspreekpunt, omdat hier vaak andere gesprekken ontstaan dan met vrouwelijke verpleegkundige. Mannen hebben een andere klinische blik waardoor ze een bepaalde rust kunnen creëren in een team.

De werkelijkheid

Als je aan de slag gaat in de gezondheidszorg zijn er meer taken die je kan verwachten dan alleen maar billen wassen. Wanneer je werkt in de zorg, krijg je te maken met meerdere ziektebeelden. Neem als voorbeeld ouderen. Ouderen zijn nooit alleen maar oud, maar kunnen ook leiden aan dementie. Of jongeren. Misschien hebben ze een ski ongeluk gehad en moeten ze revalideren om weer te kunnen lopen. Je helpt dus niet zomaar een patiënt, maar meestal verzorg je een patiënt voor langere tijd. Hierbij bouw je altijd een band op met een patiënt. Is het niet mooi een beroep uit te oefenen waarbij je heel veel voor iemand kan betekenen die afhankelijk van jou is?