Bij het afsluiten van een scooterverzekering, ga je niet over één nacht ijs. Er bestaan verschillende opties en parameters om een scooterverzekering te kiezen, afhankelijk van de dekking waarvoor je uiteindelijk kiest. Aan de hand van je persoonlijke keuze kan je overwegen welke dekking het beste bij jou past.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een scooterverzekering wil afsluiten, is de minimale verzekering de WA verzekering die je verplicht bent te nemen. WA staat synoniem voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat je een verzekeringsdekking hebt die minimaal is. De premie ligt aan de lage kant en is meteen ook de goedkoopste optie. Bij Wettelijke Aansprakelijkheid wordt alleen de geleden schade bij de tegenpartij vergoed indien je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Ook de materiële schade van een ander – lees: de bezittingen – hoort hierbij. Een concreet voorbeeld. Stel dat je schade berokkent door je scooter en een ongeval veroorzaakt, dan komt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hierin tussen. Om een lang verhaal kort te maken. WA betaalt een bedrag van schadeloosstelling uit die veroorzaakt werd door je scooter aan een ander.

Wat dekt de WA verzekering niet?

Niet alle schade wordt door de verzekeringsmaatschappijen gedekt en is afhankelijk van polis tot polis. Het is daarom heel belangrijk dat je de prijzen en de voorwaarden van de verschillende scooterverzekeringen gaat vergelijken voor dat je een definitieve beslissing neemt. Voor alle duidelijkheid: als je alleen maar een wettelijke aansprakelijkheid afsluit, is de schade van je eigen scooter hier niet inbegrepen. Als je dat wel zou willen, kan een bijkomende diefstalverzekering of all riskverzekering het juiste alternatief zijn.

De WA verzekering uitbreiden naar een all risk

De gewone WA verzekering kan je uiteraard uitbreiden naar een all risk verzekering. Die optie kan worden genomen wanneer je scooter een hoge dagwaarde heeft. Je beschikt over twee mogelijkheden: een WA-plus die je dekt tegen mogelijke diefstal of een all risk scooterverzekering, die de schade door eigen handelen volledig afhandelt. Het spreekt voor zich dat de premie die je maandelijks gaat betalen voor een all risk scooterverzekering een stuk hoger ligt dan een normale WA verzekering. De WA-plus van de andere kant is slechts een paar euro per maand duurder. De keuze die je maakt welk soort verzekering je neemt voor je scooter, hangt af van de waarde van je tweewieler.

Wanneer moet je nu een duurdere scooterverzekering afsluiten?

Als je scooter slechts een paar honderd euro waard is, heeft het uiteraard weinig zin een all risk verzekering aan te gaan. Wanneer je van plan bent dit toch te doen, zal je volgende vuistregels in acht moeten nemen:

  • Wanneer je scooter een lagere waarde van 1000 euro heeft of ouder dan vier jaar is, kies dan voor een WA scooterverzekering. Als je in een omgeving woont waar scooters om de haverklap worden gestolen, kan je kiezen voor een bijkomende WA-plus.
  • Als de waarde van je scooter hoger dan 1000 euro ligt of de leeftijd van vier jaar nog niet heeft bereikt, kan je best kiezen voor een all risk verzekering.

Lees hier meer informatie over de verschillende dekkingen van een scooterverzekering.

Categories: Algemeen