Heb je al weleens gehoord van een decoupeerzaagmachine? Nee! Dan is het hoog tijd dat je hier wat meer over te weten komt. Een decoupeerzaag is speciaal ontwikkeld om je te kunnen helpen bij het zagen. Het is geen machine die gebruik maakt van een cirkelzaagblad om in hout te zagen. Nee, deze machine maakt gebruik van een zaagblad. Goed te vergelijken met de manier waarop een figuur- of reciprozaag werkt. Dat verklaart waarom een decoupeerzaag ook wel wordt omschreven als een figuurzaag. Het is namelijk het perfecte hulpmiddel om figuurtjes of afbeeldingen mee uit te zagen. Nu weet je wat meer over een decoupeerzaagmachine, maar wat maakt hem nou echt onmisbaar? Daar lees je meer over in dit blogbericht.

1. Verstekzaagsneden maken

Het klinkt misschien iets heel gewoons of misschien weet je niet eens wat hiermee wordt bedoeld. De machine is namelijk erg geschikt om mee te verstekzagen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld niet haaks op de plank, maar schuin een zaagsnede maakt. Bijvoorbeeld handig bij het leggen van plinten. Het merk Bosch heeft hiervoor speciaal een Bosch zaagstation ontwikkeld. Daarin kun je de zaagmachine plaatsen en dan is het gemakkelijk om zelf de gradenhoek in te stellen. Ideaal voor wanneer je van jezelf niet zoveel inzicht hebt om een rechte zaagsnede te maken.

2. Scherpe bochten zagen in no-time

Het is iets waar een decoupeerzaagmachine voor is ontwikkeld. Namelijk het zagen van extra scherpe bochten. Dit gaat niet zomaar, want er is wel een belangrijke ingebouwde functie voor nodig. Dit is de pendelfunctie. Bijna elke decoupeermachine die je koopt beschikt over zo’n functie. Bijna altijd met drie pendelstanden, maar soms vind je ze ook met vier standen. Bij het aanzetten van deze functie gaat het zaagje anders zagen, waardoor er meer flexibiliteit wordt gecreëerd. Hierdoor wordt het mogelijk om extra scherpe bochten te zagen.

3. In een hoek van 45 graden zagen

Soms wil je niet dat het zaagje recht door een plank heen gaat, maar dat die een schuine zaagsnede maakt. Hiervoor kun je de machine kantelen met twee inbusboutjes onder de voet. Het is inderdaad waar dat het wat lastig kan zijn om te zagen met een gekantelde machine. Gelukkig kun je deze bevestigen aan een geleiderail, waardoor het zagen eigenlijk automatisch gaat. Wel moet je er rekening mee houden dat bochten zagen met een gekantelde machine niet optimaal is.

Categories: Bouw